EÚ po 5 rokoch dohody o voľnom trhu s Kóreou hlási posilnenie obchodu

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 14:29 • 2 min
EÚ po 5 rokoch dohody o voľnom trhu s Kóreou hlási posilnenie obchodu

BRUSEL - Európska komisia (EK) pripomenula, že dnes ubehlo päť rokov od uzavretia dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kórejskou republikou, ktorá viedla k premene bývalých obchodných deficitov na prebytok.

slovakia

left justify in out

Dnes zverejnená správa EK upozornila, že od 1. júla 2011, keď táto obchodná dohoda nadobudla platnosť, sa vývoz z EÚ do Južnej Kórey zvýšil o 55 %, pričom európske podniky ušetrili 2,8 miliardy eur na zrušených alebo znížených clách.

 

Bilaterálny obchod s tovarom medzi EÚ a Južnou Kóreou od roku 2011 nepretržite rastie a v roku 2015 dosiahol rekordnú úroveň viac ako 90 miliárd eur. Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v správe pre médiá uviedla, že čísla hovoria za všetko.

 

"Výsledky dohody s Kóreou by nám mali pomôcť presvedčiť aj tých, ktorí majú stále pochybnosti, že voľnejší obchod je pre Európu obrovským prínosom. Skutočnosť, že naše spoločnosti môžu ľahšie vyvážať, alebo že peniaze ušetrené na zrušených clách možno opätovne investovať do rozvoja firiem, stimuluje rast Európy. Chráni a tvorí pracovné miesta," zdôraznila komisárka. Podľa jej slov dnešné výročie dáva EÚ veľa dôvodov na to, aby sa odhodlala uzavrieť aj všetky ostatné otvorené obchodné dohody EÚ, ktoré má na stole. Najdôležitejšími z nich sú Transatlantické investičné a obchodné partnerstvo (TTIP) s USA a dohoda o voľnom obchode s Kanadou (CETA).

 

Južná Kórea je v súčasnosti jedným z desiatich najvýznamnejších vývozných trhov EÚ. Okrem tradičnejšieho vývozu strojov, dopravných zariadení a chemických výrobkov sa vďaka tejto dohode otvorili možnosti vývozu aj pre malé európske podniky pôsobiace v odvetviach ako sú potraviny a nápoje, keramika, obalové materiály, športové vybavenie či technológia viazania kníh.

Predchádzajúci deficit obchodnej bilancie EÚ s Južnou Kóreou sa premenil na obchodný prebytok.

 

Vývoz výrobkov EÚ, ktoré predtým čelili obzvlášť vysokým colným sadzbám (niektoré poľnohospodárske výrobky), dnes profituje zo zľavnených taríf a zvýšil sa o viac ako 70 %. Ostatné odvetvia zaznamenali ešte výraznejšie zlepšenie. Predaj áut z EÚ v Južnej Kórei sa za posledných päť rokov strojnásobil. Spoločnostiam EÚ sa navyše podarilo pridať 11 % k hodnote služieb poskytovaných v Južnej Kórei a rozšíriť bilaterálne investície o 35 %.

 

Obavy, ktoré vyjadrili európske zainteresované strany pred schválením dohody o voľnom obchode, sa nepotvrdili. EK však naďalej monitoruje situáciu v oblasti potenciálne citlivých odvetví ako je textil, automobily a elektronické zariadenia a pozorne sleduje aj dosah vzájomného obchodu na udržateľný rozvoj. Brusel v tejto súvislosti spolupracuje s Kóreou aj v otázkach životného prostredia a pracovných práv.

 

Južná Kórea je 9. najväčším vývozným trhom EÚ a dôležitým partnerom EÚ z hľadiska globálnych hodnotových reťazcov. Dohoda platná od júla 2011 je prvou komplexnou dohodou, ktorú EÚ uzavrela s ázijským partnerom, a zároveň najambicióznejšou obchodnou dohodou, akú EÚ doposiaľ implementovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona