EÚ platí migrantom v Turecku za to, že ich deti chodia do školy

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 14:06 • 2 min
EÚ platí migrantom v Turecku za to, že ich deti chodia do školy

BRUSEL – Prvé platby z najväčšieho krízového vzdelávacieho programu EÚ dnes dostali rodiny utečencov žijúcich v Turecku. Cieľom projektu je finančne motivovať rodiny utečencov, aby posielali svoje deti do škôl. Únia na projekt vyčlenila 34 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Program je zameraný na 230.000 detských utečencov žijúcich v Turecku. Ak budú chodiť pravidelne do školy, ich rodiny dostanú každé dva mesiace finančný príspevok vo výške 20 až 30 eur za každé dieťa. K peniazom sa dostanú pomocou platobnej karty, pomocou ktorej už Únia finančne podporuje 600.000 najzraniteľnejších utečencov v Turecku.

 

"Detskí utečenci prežili udalosti, ktoré si väčšina z nás nevie predstaviť, preto je pre EÚ kľúčovou prioritou investovanie do vzdelania. Chceme týmto deťom pomôcť vrátiť sa do normálneho života a dať im šancu do budúcnosti. S hrdosťou môžem ohlásiť, že program je odteraz plne funkčný a už sme pomohli 56.000 rodinám detských utečencov. Chcel by som sa poďakovať za spoluprácu našim partnerom – UNICEF-u, Tureckému červenému polmesiacu a tureckej vláde," vyhlásil dnes eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

 

Finančné príspevky viazané na školskú dochádzku sú súčasťou trojmiliardového balíka, ktorý Únia vynakladá na pomoc utečencom v Turecku v rámci bilaterálnej migračnej dohody. Približne 500 miliónov z tejto sumy už Únia vynaložila na podporu vzdelávania utečencov.

 

V Turecku sú momentálne približne tri milióny utečencov, z toho polovica sú deti. Časť z nich navštevuje turecké školy, ale približne 370.000 detských utečencov nemá prístup k vzdelaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona