EÚ oznámila WTO zámer zaviesť konečné opatrenia na ochranu trhu s oceľou

NETKY.SK • 7 Január 2019, 15:25 • 2 min
EÚ oznámila WTO zámer zaviesť konečné opatrenia na ochranu trhu s oceľou

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila Svetovej obchodnej organizácii (WTO) svoje zistenia v súvislosti s ochrannými praktikami pri určitých výrobkoch z ocele. Na základe toho má eurokomisia v úmysle zaviesť konečné opatrenia na ochranu trhu, ktoré nahradia dočasné ochranné opatrenia zavedené v júli 2018. Dočasné opatrenia platia po dobu maximálne 200 dní.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie EK sa začalo v marci 2018 ako reakcia EÚ na rozhodnutie Spojených štátov uložiť clá na výrobky z ocele. Komisia zistila, že dovozy výrobkov z ocele do EÚ sa v posledných rokoch značne zvýšili a že tento dovoz sa pravdepodobne bude ďalej zvyšovať.

 

Celková situácia sa zhoršila v dôsledku presmerovania obchodných tokov po zavedení reštriktívnych opatrení USA na oceľ, keď dodávatelia ocele odklonili niektoré svoje vývozy z USA do EÚ. Okrem toho sa oceliarsky priemysel EÚ úplne nezotavil z globálnej oceliarskej krízy a ešte stále je vystavený zvyšovaniu dovozu a následnému tlaku na ceny.

 

Komisia pripomenula WTO, že navrhované opatrenia budú uložené "erga omnes" (proti dovozom ocele zo všetkých krajín pôvodu) a budú sa týkať 26 kategórií výrobkov z ocele. Tento krok má zabezpečiť, aby sa zabránilo odklonu obchodných tokov pri zachovaní tradičných úrovní obchodovania s oceľou na trhu EÚ.

 

 

Navrhované opatrenia pozostávajú zo zavedenia colnej kvóty, ktorou sa uplatní clo vo výške 25 % pri dosiahnutí úrovne tradičných obchodných tokov. Ide o systém podobný dočasným opatreniam, ktoré sa uplatňujú v súčasnosti, avšak s určitými odchýlkami a s cieľom zachovať tradičné obchodné toky.

 

Po ich prijatí by nové opatrenia mali zostať v platnosti počas obdobia troch rokov, vrátane doby platnosti dočasných opatrení, ktorá vyprší 16. júla 2021. V prípade pozmenených okolností bude možné tieto opatrenia preskúmať a prehodnotiť.

 

Komisia najskôr svoje zistenia a návrhy predložila na posúdenie členským štátom EÚ, ktorých ministri budú o uvedených návrhoch rokovať v polovici januára. V prípade ich schválenia a po ich prijatí EK by konečné opatrenia mohli nadobudnúť účinnosť 4. februára 2019.

 

Členské krajiny WTO, ktoré majú o túto oblasť značný záujem, dostali možnosť uskutočniť potrebné konzultácie s Európskou komisiou ešte pred prijatím konečného rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies