EÚ otvorila letecký most pre humanitárnu pomoc na severe Iraku

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:23 • 2 min
EÚ otvorila letecký most pre humanitárnu pomoc na severe Iraku

BRUSEL - Európska únia vyslala do Iraku 40 ton naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci, a to prostredníctvom svojho mechanizmu civilnej ochrany. Informovala o tom dnes Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Lietadlo s nákladom pristalo v Arbíle na severe Iraku v rámci prvej zo série plánovaných operácií, ktoré organizuje EK spoločne s členskými štátmi EÚ. "Tento vzdušný most, zabezpečujúci naliehavo potrebnú pomoc, je hmatateľným vyjadrením európskej solidarity s irackým ľudom," uviedol povedal eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis.

 

Pripomenul pritom, že pokračujúce boje medzi vládnymi jednotkami a ozbrojencami takzvaného Islamského štátu (IS) spôsobujú obrovské utrpenie irackým civilistom. Súčasťou prvej leteckej dodávky je 268 rodinných stanov pre 1400 ľudí, 3000 prikrývok, plachiet a spacích podložiek, balíčky pre novonarodené deti a základné hygienické potreby. Túto pomoc poskytlo Fínsko prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ.

 

Preprava humanitárnej pomoci bola na 85 percent spolufinancovaná Európskou úniou. Z Arbílu má byť pomoc prerozdelená najzraniteľnejším skupinám ľudí zasiahnutých bojmi v Mósule a jeho okolí.

 

Pripravené je aj ďalšie lietadlo s humanitárnou pomocou, ktoré priletí do Arbílu v utorok a ktoré privezie 100 stanov, 10.000 prikrývok a 1000 kuchynských súprav. Túto pomoc poskytlo Rakúsko, rovnako s dopravou spolufinancovanou EÚ.

 

Ďalšiu dodávku viac ako 570 stanov, 7400 prikrývok, rôzneho nepotravinárskeho tovaru (hygiena, školské pomôcky, veci do domácnosti) a zdravotníckeho vybavenia ponúklo Dánsko a Švédsko. Táto pomoc by mala doraziť do Iraku v stredu. Nemecko okrem toho ponúklo generátory na výroby elektriny, avšak diskusie o spôsobe ich doručenia ešte prebiehajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies