EÚ oficiálne schválila vakcíny od Pfizeru a BioNTechu! S očkovaním sa má začať ešte tohto roku

NETKY.SK • 21 December 2020, 21:34 • 2 min
EÚ oficiálne schválila vakcíny od Pfizeru a BioNTechu! S očkovaním sa má začať ešte tohto roku

AMSTERDAM - Európska komisia (EK) v pondelok oficiálne schválila použitie vakcíny proti novému koronavírusu od farmaceutických firiem BioNTech a Pfizer v rámci Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová oznámila, že sa Komisia rozhodla "sprístupniť prvú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 pre európskych občanov" a udelila jej "podmienečné povolenie pre uvedenie na trh".

 

img


Začiatok dodávania vakcíny do členských štátov európskej dvadsaťsedmičky je naplánovaný na sobotu. Samotné očkovanie by sa malo v EÚ začať v dňoch 27. - 29. decembra.

EK odobrila vakcínu niekoľko hodín po tom, čo ju podmienečne schválila Európska lieková agentúra (EMA). Vakcína je určená pre dospelé osoby a mladistvých od 16 rokov. Podľa vyjadrenia Štátneho ústavu pre klasifikáciu liečiv (ŠÚKL) "spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platných v EÚ".

 

img

 

"Podmienečná registrácia znamená, že v čase vydania registračného rozhodnutia žiadateľ nedodal údaje o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, v akom sa štandardne vyžaduje," uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

 

img

 

Ako dodala, aj v takomto prípade "musia prínosy lieku prevažovať nad potenciálnymi rizikami". Vakcína bude navyše podliehať monitorovaniu "nad rámec už platnej legislatívy", doplnila hovorkyňa ŠÚKL.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies