EÚ odsúdila zatknutie spolupredsedov prokurdskej strany v Turecku

NETKY.SK • 4 November 2016, 13:14 • 2 min
EÚ odsúdila zatknutie spolupredsedov prokurdskej strany v Turecku

BRUSEL - Európska únia vyjadrila znepokojenie v súvislosti so zatknutím viacerých kurdských politických vodcov a poslancov v Turecku. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová už tento postoj tlmočila aj vláde v Ankare.

slovakia

left justify in out

Reakcia Mogheriniovej nasledovala po informáciách, že turecké bezpečnostné sily zadržali v Diyarbakire spolupredsedov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovú. Podľa tureckých médií bolo zaistených aj viacero ďalších členov tejto tretej najväčšej strany vrátane šéfa jej parlamentnej frakcie Idrisa Balukena. HDP má v tureckom parlamente 59 poslancov a často kritizuje rozhodnutia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

"Sme veľmi znepokojení zatknutím Selahattina Demirtaša (...) a ďalších poslancov prokurdskej strany HDP. Sme v kontakte s úradmi," uviedla Mogheriniová na svojom účte na Twitteri a doplnila, že kvôli tejto udalosti bolo zvolané stretnutie veľvyslancov členských krajín EÚ v Ankare.

 

Zatknutie spolupredsedov HDP dnes odsúdila aj spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Turecko Kati Piriová a predseda Strany európskych socialistov (PES) Sergej Stanišev, ktorého minulý týždeň prijal Demirtaš v Diyarbakire na čele delegácie európskych socialistov.

 

"Sme pripravení predostrieť naše obavy týkajúce sa svojvoľných zadržaní na každom zasadnutí každej európskej inštitúcie a na každom medzinárodnom fóre, na ktorom sa PES zúčastní, kým sa táto situácia nezmení," uviedol Stanišev v správe pre médiá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies