EÚ odsúdila nerozlišujúce bombardovanie civilistov na Ukrajine zo strany Ruska

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 07:12 • 2 min
EÚ odsúdila nerozlišujúce bombardovanie civilistov na Ukrajine zo strany Ruska

BRUSEL – Európska únia v pondelok odsúdila „nerozlišujúce“ bombardovanie civilistov ruskými silami na Ukrajine po tom, ako smrtiace údery zasiahli mesto Ľvov na západe štátu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Európska únia odsudzuje pokračujúce nerozlišujúce a nezákonné ostreľovanie civilistov a civilnej infraštruktúry ruskými ozbrojenými silami,“ uvádza sa vo vyhlásení šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella. Diplomat upozornil na „obzvlášť tvrdé útoky“ na východe a juhu Ukrajiny, ako aj na prebiehajúcu ofenzívu proti druhému najväčšiemu ukrajinskému mestu Charkov. „Útoky na Ľvov a ďalšie mestá na západe Ukrajiny ukazujú, že žiadna časť tohto štátu nie je ušetrená pred nezmyselným náporom (ruského) Kremľa,“ tvrdí ďalej EÚ.

 

Pri náletoch na Ľvov zahynulo v pondelok najmenej sedem ľudí. Mesto sa stalo útočiskom pre Ukrajincov utekajúcich pred konfliktom v oblastiach ďalej na východe a pre zahraničných diplomatov. Ľvov je všeobecne považovaný za pomerne bezpečné útočisko pred bojmi prebiehajúcimi vo východnejších častiach Ukrajiny. Rusko však počas svojej vojenskej invázie útočilo raketami aj na toto mesto a ciele v jeho okolí. Borrell uviedol, že EÚ podporuje opatrenia na stíhanie osôb podozrivých zo zverstiev spáchaných počas invázie. „Vojnové zločiny nemôžu zostať bez trestu,“ dodal vrchný diplomat EÚ.

 

img

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už predtým obvinil Moskvu z toho, že chce „zničiť“ celý východoukrajinský región Donbas hraničiaci s Ruskom. Zelenskyj podľa svojho pondelkového vyhlásenia očakáva, že Ukrajina v priebehu niekoľkých týždňov získa štatút kandidáta na člena EÚ. Tento zložitý proces však zvyčajne trvá roky a členské štáty Únie sa v otázke žiadosti Kyjeva rozchádzajú.

 

Ukrajina už vyplnila dotazník na kandidatúru na členstvo v EÚ a očakáva, že príslušné rozhodnutie padne na júnovom zasadnutí Európskej rady, uviedol Ihor Žovkva, zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Zelenského. Zelenskyj medzitým skritizoval meškanie dodávok zbraní pre svoju krajinu. Upozornil, že „každé oneskorenie zásielok zbraní sa stáva pre Rusko povolením na zabíjanie ďalších Ukrajincov“.

 

Možno vás zaujme: Biden sa nateraz Ukrajinu navštíviť nechystá

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies