EÚ odsúdila násilnosti po prezidentských voľbách v Bielorusku

NETKY.SK • 20 December 2010, 12:57 • 2 min
EÚ odsúdila násilnosti po prezidentských voľbách v Bielorusku

EÚ odsúdila násilnosti po prezidentských voľbách v Bielorusku

slovakia

left justify in out

Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová dnes kritizovala násilnosti v Bielorusku, ktoré sa rozpútali po hlasovaní v prezidentských voľbách a vyzvala na prepustenie zadržaných demonštrantov a aktivistov.
      Ako uviedla tlačová agentúra Reuters, najmenej štyria prezidentskí kandidáti sú ešte aj dnes zadržiavaní po tom, ako polícia rázne zasiahla proti demonštrantom vyjadrujúcim nesúhlas s opätovaným zvolením Alexandra Lukašenka za prezidenta.
      "Catherine Ashtonová odsudzuje použitie násilia po nedeľných prezidentských voľbách v Bielorusku, predovšetkým bitie a zatýkanie niektorých opozičných lídrov vrátane viacerých prezidentských kandidátov," uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ prostredníctvom svojho tlačového oddelenia.
      Lukašenka, ktorý je prezidentom Bieloruska od 1994, bol opäť zvolený za prezidenta, keď získal takmer 80 percent hlasov voličov. Opozícia namieta, že Lukašenko si zvolenie zabezpečil podvodom.
      Medzinárodná pozornosť sa teraz upriamuje na stanovisko Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá do Bieloruska vyslala tisíce pozorovateľov.
      Posudok pozorovateľov OBSE je kľúčový pre poskytnutie finančnej pomoci Bielorusku zo zdrojov EÚ.
      "Úrad šéfky zahraničnej politiky EÚ zobral na vedomie predbežné výsledky volieb, ktoré vyhlásili miestne úrady. Teraz čakáme na predbežnú správu OBSE, aby sme mohli zhodnotiť voľby," uviedla Ashtonová.
      Volební pozorovatelia zo Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) dnes označili prezidentské voľby v Bielorusku za legitímne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies