EÚ odpovie na ukrajinskú žiadosť o členstvo v júni, uviedla Von der Leyenová

NETKY.SK • 9 Máj 2022, 14:05 • 2 min
EÚ odpovie na ukrajinskú žiadosť o členstvo v júni, uviedla Von der Leyenová

ŠTRASBURG – Európska komisia (EK) plánuje odpovedať na žiadosť Ukrajiny, týkajúcu sa prípadného členstva v EÚ, v júni. V pondelok to oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

slovakia

left justify in out

„Európska komisia sa bude usilovať predložiť svoj názor (na členstvo Ukrajiny v EÚ) v júni,“ uviedla šéfka eurokomisie na Twitteri. Ďalej napísala, že sa v nedeľu s predstaviteľmi krajín G7 a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zhovárala o podpore Kyjeva zo strany EÚ a o „európskej ceste Ukrajiny“.

 

 

Von der Leyenová sa podľa vlastných slov teší na to, keď dostane od ukrajinskej strany kompletne vyplnený dotazník pre vstup do EÚ, ktorý slúži na vyhodnotenie politických a hospodárskych prístupových kritérií, približuje agentúra DPA. Prvú polovicu vypracovaných otázok Kyjev doručil Bruselu už v polovici apríla. Ak bude stanovisko EK kladné, mohla by Ukrajina oficiálne získať štatút kandidátskej krajiny, ak za tento krok zahlasujú všetky členské štáty EÚ. Ukrajina podala žiadosť o členstvo v EÚ v marci, po začiatku ruskej vojenskej agresie.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Zuzana Čaputová prijala Jill Bidenovú. V knihe hostí zanechala silný odkaz!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona