EÚ oceňuje reformy v Moldavsku, ale požaduje plnenie všetkých záväzkov

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 17:42 • 2 min
EÚ oceňuje reformy v Moldavsku, ale požaduje plnenie všetkých záväzkov

BRUSEL - Moldavsko prijalo viacero reforiem, ale musí sa viac snažiť plniť záväzky, ktoré na seba prevzalo podpísaním asociačnej dohody s Európskou úniou. Uviedla to dnes šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Správu pred blížiacim sa zasadnutím Rady EÚ-Moldavsko (31.3.) vypracovali Európska komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť, úrad, ktorému šéfuje Mogheriniová.

 

V správe, ktorá monitoruje vývoj v tejto krajine od novembra 2014, sa uvádza, že EÚ a Moldavsko majú úzke vzťahy, ktoré boli posilnené po podpise asociačnej dohody spred deviatich mesiacov.

 

"Táto zmluva posilnila naše partnerstvo a zvýšila mieru spolupráce v niektorých oblastiach," uviedla šéfka diplomacie EÚ. Pripomenula, že vláda v Kišiňove musí pokročiť v boji proti korupcii, zabezpečiť nezávislosť súdnictva, odpolitizovať štátne inštitúcie a pokročiť vo vyšetrovaní bankových podvodov. Podľa jej slov je ďalšie úsilie nevyhnutné, aj keď došlo k určitému pokroku, ako sa uvádza v správe jej úradu.

 

Eurokomisár pre politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn upozornil, že prvé výsledky implementácie asociačnej dohody "sú už viditeľné", ale konečné ciele zatiaľ neboli dosiahnuté.

 

Od podpisu asociačnej dohody sa podľa Hahna Únii podarilo posilniť svoje pozície hlavného obchodného partnera Moldavska. Únia si kladie za cieľ podporu zamestnanosti a zlepšenie životných podmienok v tejto krajine, čomu napomáha skutočnosť, že partnerstvo s Úniou vytvorilo nové príležitosti pre občanov a podniky v Moldavsku.

 

"Chcel by som zdôrazniť, že moldavskí občania už môžu cestovať do schengenského priestoru bez toho, aby potrebovali víza. Stále viac a viac sa zúčastňujú rôznych programov EÚ, ako je Erasmus," uviedol Hahn. Zároveň vyjadri nádej, že reformy, ktoré majú byť realizované ako súčasť asociačnej dohody, prinesú ďalšie úspechy vo vzájomných vzťahoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies