EÚ obvinila 13 významných bánk z kartelovej dohody

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 15:04 • 2 min
EÚ obvinila 13 významných bánk z kartelovej dohody

BRUSEL - Európska únia (EÚ) dnes formálne obvinila 13 významných bánk vrátane Goldman Sachs a JPMorgan Chase, že sa spoločne snažili obmedziť konkurenciu na trhu s úverovými derivátmi. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

EÚ poslala tzv. statement of objections - odôvodnené stanovisko celkovo 13 subjektom, a to nielen investičným bankám, ale aj spoločnosti Markit a Medzinárodnému združeniu pre swapy a deriváty (International Swaps & Derivatives Association). Podozrieva ich, že sa dohodli a v rokoch 2006-2009 spoločne bránili burzám zapojiť sa do obchodovania s úverovými derivátmi. Uviedla to vo svojom vyhlásení Európska komisia.

Podľa Joaquína Almuniu, komisára pre hospodársku súťaž, je neprijateľné, keď banky kolektívne blokujú burzy a bránia im v obchodovaní, aby tak ochránili svoje príjmy.

Globálne regulačné úrady sa od globálnej finančnej krízy v roku 2008 snažia sprísniť pravidlá pre trh so štruktúrovanými finančnými produktmi.

EÚ už vyšetruje banky aj pre manipuláciu s medzibankovou úrokovou sadzbou LIBOR. A v apríli 2011 začala komisia preverovať, či banky spoločne poskytli trhové informácie agentúre Markit, ktorú majú pod kontrolou najväčšie banky na Wall Street.

Komisia podozrieva z kartelovej dohody okrem už spomínaných Goldman Sachs a JPMorgan Chase aj investičné banky Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Barclays, Bank of America, HSBC, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas a UBS. Ďalšia banka Bear Stearns je dnes súčasťou JP Morgan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies