EÚ nie je dostatočne silná, aby sa viac angažovala, potrebujeme OSN

NETKY.SK • 19 December 2017, 06:10 • 2 min
EÚ nie je dostatočne silná, aby sa viac angažovala, potrebujeme OSN

NEW YORK - Predseda vlády SR Robert Fico sa v pondelok stretol v New Yorku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

slovakia

left justify in out

V tejto súvislosti zdôraznil, že mu záleží na silnej OSN. "Pretože Európska únia nie je dostatočne silná, aby sa angažovala v niektorých veciach viac," vysvetlil Fico. "Na Ukrajine EÚ v podstate nie je prítomná. Nemáme žiadny vplyv na situáciu v Sýrii," dodal a vyzdvihol úlohu silných medzinárodných organizácií ako OSN v podobných konfliktoch.

 

Fico s Guterresom diskutovali aj o rozširovaní EÚ. "Cítime s pánom generálnym tajomníkom, že Balkán začína znovu horieť," povedal Fico. Podľa neho je dôležité ponúknuť niektorým krajinám z tohto regiónu perspektívu budúcnosti v EÚ, lebo inak bude v oblasti "stúpať nervozita".

 

Guterresa informoval o projekte Slovenska a ďalších krajín v Líbyi zameranom na obmedzenie migračných tokov. "Musíme naďalej robiť projekty mimo územia EÚ a vyťahovať problém migrácie do týchto tretích krajín," konštatoval slovenský premiér. "Slovensko je tak ako v prípade EÚ aj tu pripravené podporiť konkrétne rozumné projekty v prostredí Európy, na ktoré sa sústreďuje OSN," povedal Fico.

 

Predseda vlády SR sa v OSN stretol aj so Slovákmi činnými v tejto organizácii. "Pre mňa je veľkým potešením, keď vidím napravo a naľavo od generálneho tajomníka OSN slovenských predstaviteľov," uviedol Fico.

 

Vo vysokých funkciách v OSN pôsobia viacerí slovenskí diplomati: Miroslav Lajčák predsedá Valnému zhromaždeniu OSN, námestníkom generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti je Miroslav Jenča, Oľga Algayerová je výkonnou tajomníčkou Európskej hospodárskej komisie OSN a Ján Kubiš šéfuje Pomocnej misii OSN v Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies