EÚ nechce zmeniť nepriateľský kurz a objektívne hodnotiť Ukrajinu

NETKY.SK • 20 Január 2015, 12:46 • 2 min
EÚ nechce zmeniť nepriateľský kurz a objektívne hodnotiť Ukrajinu

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že EÚ nie je pripravená zmeniť svoj nepriateľský kurz vo vzťahu k Rusku a objektívne vyhodnocovať vývoj udalostí na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Komentár ruského ministerstva je reakciou je výsledok pondelkovej schôdzky šéfov diplomacií EÚ, ktorí rozhodli ponechať v platnosti sankcie uvalené na Rusko a jeho prívržencov na východe Ukrajiny dovtedy, kým v Donbase nedôjde k zlepšeniu situácie.
       

Diskusia o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ počas pondelkového zasadnutia ministrov "len opäť potvrdzuje ten fakt, že EÚ ešte stále nie je pripravená skorigovať svoj nepriateľský kurz a objektívne hodnotiť činnosť kyjevských úradov". Rusko upozornilo, že obnovením bojových operácii na rozhraničovacej línii ukrajinské vedenie porušilo už dosiahnuté dohody o prímerí. Moskva okrem toho prostredníctvom vyhlásenia svojho rezortu diplomacie pripomenula aj ostreľovaním miest a obcí ležiacich v blízkosti spomínanej línie.
     

Ako TASR v pondelok po schôdzke informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, "ministri jednohlasne zdôraznili, že situácia nedovoľuje uvažovať o zrušení sankcií alebo niektorých z nich. Ale naše debaty nesmú byť sústredené iba na sankcie, ale na to, čo bude ďalej, keďže sankcie sú iba nástrojom politiky, aká bude naša ďalšia stratégia." 
     

EÚ si podľa ministrov želá mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, podporuje všetky diplomatické iniciatívy v tomto smere, najmä súčasné aktivity v takzvanom normandskom formáte, ale požaduje tiež dôraznejšie kroky zo strany šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

     

Intenzívne boje na východe Ukrajiny sa obnovili po tom, ako sa proruskí vzbúrenci pokúsili minulý týždeň dobyť letisko v Donecku. V pondelok obe znepriatelené strany vyhlásili, že kontrolujú tamojší zničený letiskový terminál. Dnes sa boje o areál obnovili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona