EÚ nechce komentovať prebiehajúce srbsko-kosovské rokovania

NETKY.SK • 28 August 2018, 06:00 • 2 min
EÚ nechce komentovať prebiehajúce srbsko-kosovské rokovania

BRUSEL - Európska únia (EÚ) nemieni komentovať prebiehajúce srbsko-kosovské rokovania. "Pracujeme na zrode dlhodobej, životaschopnej a realistickej dohody," zdôraznila v tejto súvislosti v Bruseli hovorkyňa šéfky európskej diplomacie.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov je úlohou EÚ uľahčiť rozhovory medzi oboma stranami. Je však priskoro povedať čosi o obsahu predmetnej dohody, podčiarkla v uplynulých dňoch s tým, že k možnej výmene územia medzi Srbskom a Kosovom sa nevyjadrí. Potvrdila však, že práce na dohode, ktorá by bola prijateľná pre obe strany, pokračujú.

 

Už 7. septembra sa v Bruseli uskutoční ďalšia bilaterálna schôdzka prezidentov Srbska a Kosova, Aleksandara Vučiča a Hashima Thaciho. EÚ však v tom čase nezverejní ešte žiadne detaily, na špekuláciách sa totiž nemieni podieľať, vyplynulo zo slov hovorkyne.

 

Srbský prezident Aleksandar Vučič avizoval na 9. septembra jedno zo svojich vôbec najdôležitejších vystúpení. Práve v tento deň očakávajú najvyššieho srbského predstaviteľa na severe Kosova, v oblasti obývanej príslušníkmi srbského etnika. Tamojšie médiá už skôr avizovali, že Vučič by počas tejto návštevy chcel bližšie informovať o svojom návrhu na riešenie kosovskej otázky.

 

Naposledy sa o rozruch postarali tak srbský, ako aj kosovský prezident, ktorí sa vyslovili za nové vytýčenie srbsko-kosovskej štátnej hranice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies