EÚ naznačila, že aj Apple a Amazon sú hĺbkovo vyšetrované pre daňové úniky

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:21 • 2 min
EÚ naznačila, že aj Apple a Amazon sú hĺbkovo vyšetrované pre daňové úniky

BRUSEL - Európska komisia (EK) v súvislosti s dnešným rozhodnutím pokutovať nadnárodné spoločnosti Starbucks a Fiat za využívanie nedovolených daňových úľav v Holandsku a Luxembursku pripomenula, že od decembra 2014 vyšetruje daňové postupy vlád všetkých členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Preverovanie prípadných daňových schém členských štátov únie, ktoré sa priečia pravidlám spravodlivej hospodárskej súťaže, začala EK v júni 2013. V decembri 2014 sa exekutíva EÚ rozhodla rozšíriť vyšetrovanie na všetkých 28 členských krajín.

 

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová po dnešnom rozhodnutí EK pokutovať Fiat a Starbucks sumou od 20 do 30 miliónov eur naznačila, že má rozpracované tri ďalšie hĺbkové vyšetrovania, kde sú vážne obavy zo zneužívania pravidiel o poskytovaní štátnej pomoci.

 

Týka sa to počítačovej spoločnosti Apple v Írsku, obchodného reťazca Amazon v Luxembursku a belgického daňového systému ako takého.

 

Na základe právomocí získaných rozhodnutím Európskej rady z júna 2013 môže EK v prípade, že informácie poskytnuté členským štátom pri vyšetrovaní nelegálnych daňových úľav nie sú dostatočné, požiadať akýkoľvek iný členský štát a rovnako aj iné spoločnosti (vrátane konkurencie), aby poskytli priamo komisii všetky trhové informácie pre dokončenie vyšetrovania, či ide o legálny model poskytnutia štátnej pomoci. Ide o nový nástroj, ktorý je súčasťou iniciatívy na modernizáciu poskytovania štátnej podpory, ktorú EK rozbehla ešte v roku 2012.

 

Boj proti daňovým únikom a daňovým podvodom je jednou z hlavných priorít komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

 

V júni 2015 EK predstavila niekoľko iniciatív na boj proti daňovým únikom, zabezpečenie udržateľnosti daňových príjmov a posilnenie jednotného trhu pre podniky.

 

Navrhované opatrenia, ktoré sú súčasťou akčného plánu EK pre spravodlivé a účinné zdanenie, majú za cieľ výrazne zlepšiť daňové prostredie v EÚ, ktoré má byť spravodlivejšie a efektívnejšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona