EÚ navrhla zníženie roamingových poplatkov medzi operátormi

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 16:25 • 2 min
EÚ navrhla zníženie roamingových poplatkov medzi operátormi

BRUSEL - Európska únia navrhla zníženie veľkoobchodných roamingových poplatkov, ktoré si navzájom uhrádzajú telekomunikační operátori, keď zákazníci používajú svoje mobilné telefóny v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Cieľom stredajšieho návrhu je otvoriť cestu pre zrušenie retailových roamingových poplatkov od leta budúceho roka. EÚ už vlani dosiahla dohodu o zrušení mobilných roamingových poplatkov v rámci 28-člennej EÚ od júna 2017. To však závisí od toho, či veľkoobchodné ceny budú dostatočne konkurenčné, aby firmám umožnili poskytnúť zákazníkom bezplatný roaming bez toho, aby mali stratu.


Európska komisia (EK) navrhla redukciu maximálnej sumy, ktorú si operátori môžu navzájom účtovať, na štyri eurocenty za minútu hovoru, jeden eurocent za textovú správu a 0,85 eurocentu za megabajt dát. Tým sa má zabezpečiť, že retailové roamingové poplatky sa môžu o rok zrušiť bez deformovania trhu. "Za rok odteraz sa rozlúčime s roamingovými poplatkami," povedal Andrus Ansip, podpredseda EK pre jednotný digitálny trh.


Avšak operátori s veľkým počtom prichádzajúcich hovorov prostredníctvom roamingu, ako sú Španielsko, Grécko a Francúzsko, chcú, aby veľkoobchodné poplatky boli dostatočne vysoké na to, aby ich kompenzovali za vybavovanie dodatočnej komunikácie turistov. Operátori z krajín s lacnými domáci poplatkami, ktorých zákazníci veľa cestujú, ako pobaltské a východoeurópske štáty, majú obavy, že zrušenie retailových poplatkov bez predošlého zníženia veľkoobchodných cien ich donúti zvýšiť ceny na domácom trhu, aby vykompenzovali straty.


Veľkoobchodné ceny sú v súčasnosti päť eurocentov za minútu hovoru, dva eurocenty za textovú správu a päť eurocentov za megabajt dát. Po zrušení retailových poplatkov od 15. júna 2017 budú môcť operátori uplatniť politiku "férového používania", aby užívatelia nemohli trvalo využívať roaming s lacnejšou zmluvou v zahraničí. Zároveň môžu požiadať o výnimku z povinnosti poskytovať bezplatný roaming, ak môžu dokázať, že nebudú schopní pokryť náklady a museli by preto zvýšiť domáce ceny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona