EÚ navrhla vyčleniť 13 miliárd eur na posilnenie spoločnej obrany a vývoj zbraní

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 14:14 • 2 min
EÚ navrhla vyčleniť 13 miliárd eur na posilnenie spoločnej obrany a vývoj zbraní

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby sa v rámci budúceho sedemročného rozpočtu vyčlenilo 13 miliárd eur pre oblasť výskumu a vývoja zbraní a vojenských technológií. EK si od tohto kroku sľubuje posilnenie spoločných obranných spôsobilostí Únie, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prostriedky z rozpočtu na roky 2021-2027 by mali ísť do spoločného Európskeho obranného fondu, ktorý má umožniť efektívnejšie využívanie peňazí daňových poplatníkov investovaných do sféry obrany.

"To, čo navrhujeme, pomôže Európskej únii, aby vzala svoj osud do vlastných rúk. Preberáme väčšiu zodpovednosť za obranu a ochranu našich občanov," uviedol Jyrki Katainen, podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť.

 

Prostriedky z fondu EÚ dostanú len také projekty, do ktorých budú zapojení najmenej traja účastníci z troch členských štátov EÚ. Únia v súvislosti s posilňovaním svojej spoločnej obrany zdôrazňuje, že nechce vytvárať paralelné štruktúry k Severoatlantickej aliancii. Zo zintenzívnenia európskej obrannej spolupráce by podľa EK malo naopak profitovať aj NATO.

 

Návrh EK budú ešte musieť schváliť jednotlivé členské štáty a Európsky parlament. V rámci súčasného sedemročného rozpočtu EÚ, pokrývajúceho obdobie do konca roku 2020, má do spoločného obranného fondu ísť 590 miliónov eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies