EÚ navrhla rozsiahle zmeny v pravidlách prospektov cenných papierov

NETKY.SK • 30 November 2015, 14:05 • 2 min
EÚ navrhla rozsiahle zmeny v pravidlách prospektov cenných papierov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v rámci akčného plánu pre úniu kapitálových trhov navrhla prepracovanie pravidiel, ktoré umožňujú spoločnostiam získavať peniaze na verejných trhoch či prostredníctvom verejnej ponuky s potenciálnymi investormi.

slovakia

left justify in out

Dnes navrhnuté pravidlá prospektov cenných papierov umožnia investorom prijímať kvalifikované investičné rozhodnutia, zjednodušia pravidlá pre firmy, ktoré chcú vydať akcie alebo dlh a podporia cezhraničné investície v rámci jednotného trhu.

 

Komisia tvrdí, že vďaka novým pravidlám malé a stredné podniky (MSP) v EÚ budú ľahšie získavať finančné prostriedky pri emisii akcií. Spoločnosti už kótované na burze budú mať výhody, keď budú chcieť zapísať ďalšie akcie, alebo vydať podnikové dlhopisy. Podľa stanoviska EK ide zároveň o dôležité opatrenie, ktorého cieľom je zlepšiť právne prostredie pre investície v EÚ. Eurokomisár pre finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálové trhy Jonathan Hill poznamenal, že EÚ potrebuje taký režim prospektov, ktorý dáva investorom iba podstatné informácie bez zbytočných nákladov.

 

"Dnešný návrh predstavuje lepšiu rovnováhu. Zjednoduší doterajší systém, ktorý bude zároveň lacnejší a rýchlejší," odkázal Hill. Prospekt je právny dokument, ktorý opisuje spoločnosť, jeho hlavný predmet podnikania, stav financií a akcionársku štruktúru. Obsahuje tiež informácie, ktoré investor potrebuje mať predtým, ako prijme rozhodnutie, či investovať do konkrétnej spoločnosti. Vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík v stanovisku pre TASR pripustil, že návrh EK o takzvaných prospektoch možno znie nezrozumiteľne, ale má konkrétne benefity. Jeho hlavným cieľom je uľahčiť najmä malým a stredným podnikom prístup ku kapitálu.

 

"Každý podnik, ktorý emituje cenné papiere, a tým získava kapitál, musí o sebe zverejňovať informácie, či je dôveryhodný pre prípadných investorov. Takzvané prospekty sú dnes dlhé, často obsahujú pre investora nepodstatné, napríklad marketingové informácie a ich vypracovanie býva nákladné. Našou ambíciou je zjednotiť ich, zjednodušiť a skrátiť," upozornil Javorčík.

 

Slovenský veľvyslanec pri EÚ zároveň upozornil, že tejto téme sa v 2. polroku 2016 chce venovať aj predsedníctvo SR v EÚ, pretože ide o podstatný kúsok do mozaiky únie kapitálových trhov. "Voľný pohyb kapitálu je totiž jedna zo základných slobôd, na ktorých stojí EÚ, ale kapitálové trhy sú stále fragmentované a málo rozvinuté. Ide o ďalší pilier jednotného trhu, ktorého prehlbovanie Slovensko podporuje," skonštatoval Javorčík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona