EÚ navrhla nový systém kontrol osôb na hraniciach, nahradí pečiatky v pasoch

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 17:12 • 2 min
EÚ navrhla nový systém kontrol osôb na hraniciach, nahradí pečiatky v pasoch

Brusel - Európska komisia (EK) dnes predstavila revidovaný návrh nariadenia, ktorých sa zriaďuje systém vstup/výstup s cieľom urýchliť, zjednodušiť a posilniť postupy hraničných kontrol štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí cestujú do krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Ide o systém, ktorý nahradí pečiatkovanie pasov. Systém vstup/výstup zmodernizuje riadenie vonkajších hraníc - skvalitní a zefektívni kontroly a podporí členské štáty, aby mohli lepšie čeliť rastúcemu počtu ľudí vstupujúcich na územie EÚ a odchádzajúcich z neho.

 

Legislatívny návrh EK je súčasťou širšieho "balíka predpisov o inteligentných hraniciach" a zaoberá sa úlohou informačných systémov v rámci posilnenia riadenia vonkajších hraníc, vnútornej bezpečnosti a boja proti terorizmu a organizovanej trestnej činnosti.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos pripomenul, že používanie nových technológií môže uľahčiť proces vybavovania cestujúcich na vonkajších hraniciach únie, pomáhať v boji proti neregulárnej migrácii a zvýšiť úroveň vnútornej bezpečnosti.

 

"Takto riešime závažné nedostatky v našich existujúcich informačných systémoch a prijímame konkrétne opatrenia s cieľom vytvoriť silnejšie a inteligentnejšie hranice, ktoré budú efektívnejšie vzhľadom na stále rastúci počet cestujúcich prichádzajúcich do EÚ," konštatoval komisár.

 

Systém vstup/výstup navrhovaný exekutívou EÚ umožní účinné riadenie povolených krátkodobých pobytov, zvýšenú automatizáciu hraničných kontrol a prispeje k odhaľovaniu falšovania dokumentov, ako aj podvodov s osobnými údajmi.

 

Systém sa bude vzťahovať na všetkých občanov tretích krajín, ktorí majú povolenie na krátkodobý pobyt v schengenskom priestore (maximálne 90 dní).

V systéme sa bude zaznamenávať meno, typ cestovného dokladu, biometrické údaje, dátum a miesto vstupu a výstupu. Zjednoduší sa tak prekračovanie hraníc cestujúcimi, odhaľovanie prípadov prekročenia dĺžky povoleného pobytu a identifikácia osôb bez dokladov v schengenskom priestore. Systém zaznamená aj odopretie vstupu.

 

Systém vstup/výstup nahradí súčasný systém manuálneho označovania pasov pečiatkami, ktorý je časovo náročný, neposkytuje spoľahlivé údaje o prekročení hranice, neumožňuje odhalenie prekročenia dĺžky povoleného pobytu ani riešenie prípadov straty či zničenia cestovných dokladov.

 

Komisiou navrhovaný systém uchováva alfanumerické a biometrické údaje (kombinácia štyroch odtlačkov prstov a fotografie tváre). Primerané záruky ochrany údajov a presne vymedzené prístupové práva sú stanovené v súlade s predpismi EÚ na ochranu údajov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona