EÚ, NATO: Podmienky pre vyhlásenie bezletovej zóny nad Líbyou nie sú splnené

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 09:12 • 2 min
EÚ, NATO: Podmienky pre vyhlásenie bezletovej zóny nad Líbyou nie sú splnené

EÚ, NATO Podmienky pre vyhlásenie bezletovej zóny nad Líbyou nie sú splnené - Politika Európska únia a NATO dnes v reakcii na výzvu Ligy arabských štátov (LAŠ), aby bola nad Líbyou vyhlásená bezletová zóna, povedali, že podmienky pre to ešte nenastali. Pr

slovakia

left justify in out

img

Európska únia a NATO dnes v reakcii na výzvu Ligy arabských štátov (LAŠ), aby bola nad Líbyou vyhlásená bezletová zóna, povedali, že podmienky pre to ešte nenastali.
      Predstavitelia EÚ a NATO uviedli, že arabská podpora bola iba jednou z troch podmienok, ktoré treba splniť skôr, ako začnú vojenskú operáciu na ochranu miest v rukách povstalcov pred Kaddáfího leteckými útokmi.
      Ďalšie dve podmienky, na ktorých sa predstavitelia EÚ dohodli v piatok, sú: dôkaz, že ich pomoc je potrebná a "jasný právny základ" pre ňu, čím sa myslí rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, oprávňujúca akciu.
      Británia a Francúzsko presadzujú prísnu akciu proti líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu, ale Nemecko a mnohé ďalšie vlády EÚ váhajú. V Bezpečnostnej rade OSN by zasa hlasovali proti Rusko a Čína, ktoré sa už verejne vyslovili proti vyhláseniu bezletovej zóny nad Líbyou.
      Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé dnes privítal rezolúciu LAŠ vyzývajúcu na vyhlásenie bezletovej zóny nad Líbyou i rozhodnutie arabských krajín nadviazať styky s líbyjskou dočasnou národnou radou. Francúzsko jednostranne uznalo líbyjskú povstaleckú radu ako legitímneho zástupcu líbyjského ľudu vo štvrtok, ako vôbec prvá krajina vo svete.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies