EÚ nakoniec pokuty pre Slovak a Deutsche Telekom znížila

NETKY.SK • 13 December 2018, 12:57 • 2 min
EÚ nakoniec pokuty pre Slovak a Deutsche Telekom znížila

LUXEMBURG - Všeobecný súd Európskej únie vo štvrtok oznámil, že čiastočne zrušil rozhodnutie Európskej komisie (EK) týkajúce sa protisúťažných postupov na slovenskom trhu a pokuty uložené spoločne spoločnostiam Slovak Telekom a Deutsche Telekom sa znižujú.

slovakia

left justify in out

Súd vo svojom oznámení pripomenul, že Slovak Telekom je telekomunikačným operátorom a najväčším poskytovateľom prístupu k vysokorýchlostnému internetu na Slovensku. Do roku 2000 bola táto spoločnosť zákonným monopolným poskytovateľom na slovenskom telekomunikačnom trhu. Deutsche Telekom, spoločnosť založená podľa nemeckého práva, je majiteľkou 50 % podielu.

 

img

 

Keď sa po roku 2000 slovenský telekomunikačný trh otvoril hospodárskej súťaži, Slovak Telekom bol povinný poskytnúť alternatívnym operátorom prístup k účastníckemu vedeniu a k službám za spravodlivých podmienok.

Komisia rozhodnutím z 15. októbra 2014 upozornila, že podnik tvorený spoločnosťami Slovak Telekom a Deutsche Telekom v období od rokov 2005 až 2010 porušil právo týkajúce sa služieb vysokorýchlostného internetu na Slovensku. Spornými praktikami stanovovala neprimerané ceny operátorom vo forme stláčania marží medzi maloobchodnými a veľkoobchodnými cenami.

Exekutíva EÚ sa preto rozhodla uložiť spoločne obidvom firmám pokutu vo výške 38 mil. eur. Navyše bola spoločnosti Deutsche Telekom uložená dodatočná pokuta z dôvodu, že ide o opakované porušovanie práva.

Slovak Telekom aj Deutsche Telekom napadli rozhodnutie eurokomisie na Všeobecnom súde EÚ. Ten vo štvrtok dvoma rozsudkami vo veľkej miere potvrdil konštatovania eurokomisie, že podnik zneužil dominantné postavenie na trhu. Čiastočne však zrušil rozhodnutie EK a znížil výšku uložených pokút.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies