EÚ načrtla spôsoby ako pomôcť Británii a Francúzsku s utečeneckým tlakom

NETKY.SK • 5 August 2015, 09:57 • 2 min
EÚ načrtla spôsoby ako pomôcť Británii a Francúzsku s utečeneckým tlakom

BRUSEL - Eurokomisár pre vnútorné záležitosti a migráciu Dimitris Avramopulus dnes večer oznámil, že mal konštruktívnu výmenu názorov s francúzskym ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom a britskou ministerkou vnútra Theresou Mayovou ohľadom situácie v Calais a opatreniach prijímaných na riešenie problémov s utečencami.

slovakia

left justify in out

Komisár privítal úzku spoluprácu medzi Parížom a Londýnom pri riešení narastajúceho počtu pokusov o nelegálny prechod utečencov do Británie.

 

"Načrtol som podporu, ktorú je Európska komisia schopná ponúknuť. Európsky podporný azylový úrad je schopný pomôcť pri spracovaní žiadostí o azyl a Agentúra EÚ pre kontrolu vonkajších hraníc, Frontex, môže pomôcť identifikovať a registrovať nelegálnych prisťahovalcov, spolupracovať s krajinami ich pôvodu a tranzitnými krajinami a urýchliť vydávanie cestovných dokladov pre ich návrat, koordinovať a financovať spoločné operácie pre návrat utečencov," uviedol Avramopulus v stanovisku pre médiá.

 

Komisár dodal, že exekutíva EÚ vyplatí Francúzsku prvú splátku vo výške 20 miliónov eur z Európskeho fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF). Komisia už s rovnakým cieľom udelila Spojenému kráľovstvu predfinancovanie vo výške 27 miliónov eur.

 

Ide o financovanie z celkového balíka vo výške 266 miliónov eur vyčlenených pre Francúzsko a vyše 370 miliónov eur pre Spojené kráľovstvo v období rokov 2014 až 2020.

 

Avramopulus ocenil, že v súčasnej fáze boja proti nelegálnej migrácii ani Francúzsko ani Británia nepožiadali EÚ o dodatočnú pomoc a vyjadril nádej, že obe krajiny majú dostatok schopností zvládnuť túto situáciu.

 

"Situácia v Calais je ďalším príkladom potreby väčšej miery solidarity a zodpovednosti pri spôsobe, akým sa vyrovnávame s migračným tlakom v Európe. Ide iba o kúsok z väčšej skladačky, čo si vyžaduje rozsiahly súbor odpovedí," skonštatoval eurokomisár.

 

Avramopulus priznal, že EÚ čelí migračnej kríze mimoriadnych rozmerov, ktorá je úzko spätá s konfliktami vyskytujúcimi sa na širšej periférii Európy. Aj preto podľa jeho slov musia členské krajiny EÚ konať jednotne pri riešení problémov, ktoré prevyšujú národné hranice.

 

"Tiež je potrebné väčšie úsilie pri spolupráci s treťou stranou, s krajinami pôvodu a tranzitu, najmä pokiaľ ide o návrat utečencov a readmisné dohody," uviedol komisár. Dodal, že v tomto smere očakáva konkrétne výsledky od summitu EÚ s africkými krajinami, ktorý sa bude konať vo Valette na Malte v dňoch 11. až 12. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona