EÚ na svetovom humanitárnom summite oznámi ďalšiu finančnú pomoc

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 14:15 • 2 min
EÚ na svetovom humanitárnom summite oznámi ďalšiu finančnú pomoc

BRUSEL - Pri príležitosti Svetového humanitárneho summitu v Istanbule Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že Európska únia sa zaviazala k posilneniu prevencie a pripravenosti zlepšiť medzinárodnú reakciu v prípade humanitárnych kríz.

slovakia

left justify in out

EÚ sa zaviazala k veľkému pokroku v každej z piatich hlavných oblastí zodpovednosti, ktoré boli sformulované OSN. Medzi kľúčové priority EÚ na tomto summite patria investície do odolnosti postihnutých oblastí, účinné a efektívne financovanie, dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva, prevencia a ukončenie kríz a preklenutie priepasti medzi humanitárnou a rozvojovou prácou.

 

Na historicky prvom svetovom humanitárnom summite EÚ zastupuje podpredsedníčka EK Kristalina Georgievová, eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis a eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica.

 

EÚ naznačila, že privíta uzavretie "veľkej dohody" na summite v Istanbule a je pripravená pomôcť riešiť súčasný nedostatok finančných prostriedkov, ktoré chýbajú pre humanitárne akcie. Podľa OSN ide o 15 miliárd dolárov.

 

Veľká dohoda, ktorú navrhla OSN a získala pre ňu hlavných darcov a humanitárne organizácie, by v priebehu nasledujúcich piatich rokov mala presmerovať najmenej jednu miliardu dolárov do "prvej línie" humanitárnych akcií; do oblastí, kde je humanitárna pomoc najpotrebnejšia. Ide o príležitosť pre zapojenie sa viacerých darcov a možnosť splniť vyše 50 záväzkov vrátane programovania financovania, viac priamych platieb pre národných a lokálnych respondentov, zlepšenie hodnotenia potrieb a znižovanie byrokracie prostredníctvom harmonizovaných požiadaviek na predkladanie žiadostí.

 

Európska únia je jedným z prvých investorov, ktorí v tomto roku dosiahli celosvetový cieľ venovať štyri percentá z humanitárnych finančných prostriedkov na vzdelávanie.

 

EÚ na summite v Istanbule oznámi svoj podporný program v hodnote piatich miliónov eur s názvom "Vzdelávanie nemôže čakať - Fond pre vzdelávanie v núdzových situáciách". Program je navrhnutý tak, aby viac zdieľal politické, prevádzkové a finančné záväzky zamerané na vzdelanie pre deti a mladých ľudí v oblastiach postihnutých krízou.

 

Cieľom tohto programu je už počas prvého roka získať 150 miliónov dolárov a v nasledujúcich piatich rokoch zhromaždiť až 1,5 miliardy dolárov na vzdelanie 75 miliónov detí a mladých ľudí v krízou postihnutých regiónoch.

 

Okrem toho EÚ na summite v Istanbule opätovne potvrdí, že pracuje na mobilizácii grantových príspevkov vo výške viac ako 500 miliónov eur, ktoré sú určené na podporu krajín najviac zasiahnutých súčasnou potravinovou krízou spôsobenou fenoménom El Niňo. Prvá splátka tohto finančného programu, vo výške 125 miliónov eur, bola schválená vlani v decembri, zvyšných 414 miliónov eur určených na riešenie potravinových dôsledkov El Niňa je vo fáze zhromažďovania.

 

Na prvom svetovom humanitárnom summite v Istanbule (23.-24.5.) sa stretne viac ako 50 svetových lídrov a 5000 predstaviteľov humanitárnych a rozvojových organizácií a politických činiteľov. EÚ sa intenzívne podieľala na vyše dvojročných prípravách tohto summitu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona