EÚ môže zmeniť postoj k Bielorusku kvôli pomoci pri riešení krízy na Ukrajine

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 17:02 • 2 min
EÚ môže zmeniť postoj k Bielorusku kvôli pomoci pri riešení krízy na Ukrajine

BRUSEL - Európska únia zvažuje zmenu vzťahov s Bieloruskom - krajinou považovanou za poslednú diktatúru v Európe.

slovakia

left justify in out

Po rokovaniach s rezortnými kolegami z členských štátov EÚ o tom dnes v Rige informoval lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs.

 

"Vidíme možnosti na prehĺbenie a rozšírenie vzťahov s Bieloruskom," uviedol dnes Rinkevičs, ktorý súčasne priznal, že vo vzťahoch medzi EÚ a Bieloruskom "sú samozrejme ešte nevyriešené záležitosti".

 

EÚ má dlhodobo kritický postoj k Bielorusku, na ktoré uvalila sankcie kvôli uväzneniu disidentov, porušovaniu ľudských práv, absencii demokracie i reformy justície. Prezident krajiny Alexander Lukašenko má zákaz vycestovať na územie EÚ.

 

Atmosféra vo vzťahoch medzi Minskom a Bruselom je však v poslednom čase pozitívnejšia, napísala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj EÚ, ktorý pritom poukazoval na viacero prípadov prepustenia politických väzňov, začiatok rokovaní o bezvízovom styku a dôležitej role, ktorú Bielorusko zohráva v ukrajinskej kríze: v Minsku sa totiž konalo viacero stretnutí kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine a nedávno aj vrcholná schôdzka v tzv. normandskom formáte, na ktorej sa zúčastnili šéfovia štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska. "Oceňujeme ich úsilie," uviedol zdroj EÚ na margo snáh Bieloruska pomôcť pri riešení ukrajinskej krízy.

 

Bielorusko je spolu s ďalšími piatimi bývalými sovietskymi republikami: Arménskom, Azerbajdžanom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou, členom Východného partnerstva - ide o projekt Európskej únie v rámci Európskej susedskej politiky zameraný na zintenzívnenie vzťahov šiestich krajín ležiacich východne s Európskou úniou.

 

Podľa zdroja EÚ Brusel v najbližších týždňoch rozhodne, či Lukašenka pozve na najbližší summit Východného partnerstva, ktorý sa bude konať v máji v Rige.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona