AKTUALIZÁCIA: Richard Sulík bude pri zákaze dovozu ruskej ropy nekompromisný!

NETKY.SK • 2 Máj 2022, 11:48 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Richard Sulík bude pri zákaze dovozu ruskej ropy nekompromisný!

BRUSEL – Európska komisia by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Minister hospodárstva SR uviedol, čo bude pre neho prioritou.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 19:59 (2. 5. 2022)

 

Slovensko bude trvať na výnimke z embarga na nákupy ruskej ropy, ak sa stane predmetom nových sankcií EÚ voči Rusku. Pre TASR to v pondelok večer uviedol minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

 

Rusko predstavuje 25 % dovozu ropy do EÚ, avšak tento podiel sa v jednotlivých členských štátoch veľmi líši. Kým napríklad Belgicko dovezie 8 percent ruskej ropy, pre Slovensko ide o 100-percentnú závislosť od Ruska. Slovensko aj Maďarsko sú silne závislé od dovozu ruskej ropy a majú ťažkosti pri hľadaní alternatívnych dodávok.

 

 

„Toto je pre nás extrémne dôležitý bod. My nie sme schopní sa tak rýchlo prispôsobiť spracovaniu ľahšej ropy. V Slovnafte sa spracováva ťažká ruská ropa. Celú tú náhradu pripraviť potrvá niekoľko rokov, čiže na tej výnimke určite budem trvať,“ odkázal Sulík.

 

Český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela rovnako pre TASR potvrdil, že táto téma nebola predmetom pondelňajších rokovaní v Bruseli a nerokovalo sa o žiadnych výnimkách.

 

„Česká strana je zástancom pozície spoločného postupu celej Európskej únie, čo sa týka dohody na embargu, zabezpečenia dodávok a aj spravodlivej distribúcie týchto dodávok,“ povedal Síkela.

 

Pôvodný článok:

 

Reuters aj Politico upozornili, že eurokomisia najneskôr v utorok dokončí prípravu už šiesteho balíka sankcií EÚ voči Rusku kvôli vojne na Ukrajine. V stredu totiž v Bruseli zasadajú veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) a nový balík zhodnotia z pohľadu svojich národných záujmov. Nové sankcie majú zahŕňať postupný zákaz nákupu ruskej ropy do konca tohto roka, pretože export ropy je hlavným zdrojom príjmov pre Moskvu, ktorá aj z týchto peňazí financuje vojnové operácie na Ukrajine.

 

Komisia by podľa diplomatov, citovaných agentúrou Reuters, mohla Slovensku a Maďarsku ponúknuť „výnimku alebo dlhé prechodné obdobie“. Slovensko a Maďarsko sú silne závislé od dovozu ruskej ropy a majú ťažkosti pri hľadaní alternatívnych dodávok. Agentúra Reuters upozornila, že Maďarsko opakovane naznačovalo, že nepodpíše nové sankcie týkajúce sa energetiky. Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že tento typ sankcií odmietne, pričom jeho dôvody sú čisto ekonomické a nie politické.

 

img

 

Aj preto snaha o kompromis a výnimka pre Maďarsko a Slovensko pomôže Únii vyhnúť sa možnosti veta pri hlasovaní o sankciách a zachovať jednotu 27-členného eurobloku. Možnosť nových sankcií, vrátane embarga dovozu ruskej ropy a možnej reakcie trhov na toto embargo, v pondelok popoludní v Bruseli na mimoriadnom zasadnutí preberú aj ministri členských krajín EÚ zodpovedných za oblasť energetiky. Slovensko na Rade ministrov zastúpi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

 

 

Možno vás zaujme: Vojna na Ukrajine nesmie negatívne ovplyvniť turistickú sezónu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies