EÚ môže prísť o desaťtisíce pracovných miest pre clá na oceľ v USA

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 11:18 • 2 min
EÚ môže prísť o desaťtisíce pracovných miest pre clá na oceľ v USA

BRUSEL - Európska oceliarska federácia EUROFER tvrdí, že dôvody amerického prezidenta Donalda Trumpa pre zavedenie ciel na oceľ a hliník sú absurdné. A varovala, že tento krok by mohol pripraviť Európu o desaťtisíce pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Šéf EUROFER Axel Eggert v piatok uviedol, že "zdôvodnenie ciel národnou bezpečnosťou, ako to urobil americký prezident Donald Trump, a spojenie týchto sadzieb s financovaním NATO je absurdné."

 

Európska únia minulý rok vyviezla do USA približne 5,5 milióna ton ocele. Európski výrobcovia ocele majú obavy zo straty prístupu na americký trh, ale aj z toho, že Európu zaplaví oceľ z iných krajín.

 

Podľa Eggerta "strata vývozu do USA spolu s očakávaným masívnym nárastom dovozu do EÚ by mohla stáť oceliarsky priemysel v Únii a s ním súvisiace odvetvia desaťtisíce pracovných miest."

 

Zavedenie ciel podpísal vo štvrtok (8.3.) americký prezident Donald Trump. Clá vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na hliník sa začnú uplatňovať približne o 15 dní. Kanada a Mexiko by mohli byť z tohto plánu vyňaté, ale to bude závisieť od výsledkov opätovného prerokovania Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies