EÚ má tajnú stratégiu pre brexit: Bude žalovať Britániu, ak nevyplatí finančné záväzky približne 60 miliárd eur

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 18:11 • 2 min
EÚ má tajnú stratégiu pre brexit: Bude žalovať Britániu, ak nevyplatí finančné záväzky približne 60 miliárd eur

BRUSEL – Európska únia by mohla zažalovať Spojené kráľovstvo, ak pri rokovaniach o odchode z EÚ odmietne vyplatiť svoje finančné záväzky plynúce z členstva, vyplýva z uniknutého dokumentu. Ten je podľa holandského denníka Volkskrant, ktorý ho dnes zverejnil, tajnou stratégiou EÚ pri rokovaniach o brexite.

slovakia

left justify in out

Spojené kráľovstvo bude musieť podľa únijných predstaviteľov vyplatiť pre odchod z EÚ približne 60 miliárd eur. V tajnej stratégii sa píše, že ak Londýn odmietne svoje záväzky splatiť a s Úniou sa nedohodne, EÚ sa obráti na Európsky, prípadne Medzinárodný súdny dvor v Haagu.

 

Britská premiérka Theresa Mayová totiž vyhlásila, že ak dohodu o odchode z EÚ vyrokovanú v Bruseli neschváli britský parlament, opustí Úniu aj bez dohody.

 

Holandský denník tvrdí, že tajnú stratégiu, ktorú sa mu podarilo získať, má k dispozícii len šesť ľudí vrátane predsedu eurokomisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Svoje tvrdenie opiera o zdroje z prostredia európskych inštitúcií. Z uniknutej únijnej vyjednávacej stratégie citoval jednotlivé body britský denník Independent.

 

Únia by mala v zmysle stratégie trvať na tom, že ak chce Spojené kráľovstvo prístup na únijný trh, musí dodržiavať slobody pohybu pracovnej sily, tovaru, služieb a kapitálu. Tiež bude presadzovať dohodu garantujúcu budúce práva britských občanov žijúcich v EÚ a naopak. EÚ bude podľa stratégie vyžadovať, aby Briti stratili niektoré obchodné výhody ako daň za brexit, a bude ochotná rokovať o budúcej obchodnej dohode, len ak sa brexit skončí riadnou schválenou dohodou.

 

Mayová v pondelok uviedla, že oficiálne požiada o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy 29. marca. Bude nasledovať dvojročné obdobie, počas ktorého by sa Londýn a EÚ mali dohodnúť na podmienkach brexitu.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes vyhlásil, že budúci týždeň pošle lídrom 27 členských štátov návrh pravidiel a spoločnej pozície EÚ pri rokovaniach o brexite, ktorý schvália na mimoriadnom summite 29. apríla. Po dosiahnutí dohody udelia hlavy štátov a vlád hlavnému vyjednávačovi za EÚ Michelovi Barnierovi mandát na začiatok vyjednávania. Toto rozhodnutie bude ešte musieť formálne potvrdiť eurokomisia a členské štáty v Rade EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona