EÚ má nové pravidlá na opätovné využívanie vody pri zavlažovaní

NETKY.SK • 28 Máj 2018, 19:57 • 2 min
EÚ má nové pravidlá na opätovné využívanie vody pri zavlažovaní

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok navrhla nové pravidlá na podporu a uľahčenie opätovného využívania vody v Európskej únii (EÚ) na zavlažovanie pôdy. Exekutíva EÚ vychádza v ústrety poľnohospodárom, aby čo najlepšie vedeli využiť úžitkovú odpadovú vodu a zmierniť nedostatok vody pre zavlažovanie s dôrazom na ochranu životného prostredia a spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella sa pri tejto príležitosti vyjadril, že ide o návrh, ktorý bude prínosom pre všetkých – poľnohospodári budú mať prístup k udržateľným dodávkam vody na zavlažovanie, spotrebitelia budú vedieť, že ich potraviny sú bezpečné a podnikom v EÚ sa naskytnú nové príležitosti. "Najviac však z návrhu vyťaží životné prostredie, pretože sa ním prispieva k lepšiemu riadeniu nášho najcennejšieho zdroja – vody," zdôraznil Vella.

 

Komisia v konkrétnej rovine navrhla minimálne požiadavky na využívanie odpadovej vody čistenej v čističkách komunálnych odpadových vôd vrátane požiadaviek na mikrobiologické prvky (napríklad hladiny baktérie E.coli). Stanovenie minimálnych požiadaviek bude zárukou toho, že recyklovaná voda vyrobená v súlade s novými pravidlami bude bezpečná na zavlažovanie.

 

Nový prístup, ktorý nadväzuje na akčný plán pre obehové hospodárstvo, znamená aj zvýšenú transparentnosť, čo znamená, že verejnosť bude mať prístup k informáciám o postupoch v oblasti opätovného využívania vody v členských štátoch Únie.

 

Eurokomisia tvrdí, že opätovné využívanie vody v súčasnosti v EÚ ani zďaleka nedosahuje svoj obrovský potenciál, hoci čerpanie a preprava sladkej vody má na životné prostredie a spotrebu energie oveľa väčší vplyv. Okrem toho nedostatok vody, ktorým celoročne trpí až tretina územia EÚ, aj naďalej trápi mnohé členské štáty.

 

Na situáciu vplývajú aj klimatické zmeny. Čoraz viac nepredvídateľných poveternostných podmienok, vrátane mimoriadneho sucha, môže mať negatívny vplyv na kvantitu i kvalitu zdrojov sladkej vody. Preto je cieľom nových pravidiel zabezpečiť čo najlepšie využitie vody čistenej v čističkách komunálnych odpadových vôd, čo bude poskytovať spoľahlivé alternatívne zdroje vody.

 

Tým, že sa na základe nových pravidiel úžitková odpadová voda stáva vodou využiteľnou, sa podľa EK prispeje aj k šetreniu hospodárskych a environmentálnych nákladov súvisiacich s vytváraním nových dodávok vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies