EÚ kritizuje porušovanie ľudských práv v Nikarague

NETKY.SK • 21 Január 2019, 11:42 • 2 min
EÚ kritizuje porušovanie ľudských práv v Nikarague

BRUSEL - Európski diplomati dnes predpoludním ostro kritizovali situáciu v oblasti ľudských práv a občianskych slobôd v Nikarague, ktorá sa podľa nich stále zhoršuje. Účastníci Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli upozornili na brutálne potláčanie protivládnych protestov v Nikarague, ktoré vypukli v apríli 2018. Zrážky medzi bezpečnostnými silami a demonštrantmi si vyžiadali už stovky mŕtvych a zranených a sprevádzalo ich hromadné zatýkanie.

slovakia

left justify in out

Podľa stanoviska EÚ nikaragujské úrady pri zatýkaní občanov postupovali svojvoľne a nerešpektovali zákonné postupy. Ministri zahraničných vecí EÚ vo svojich záveroch zdôraznili, že nedávne opatrenia zamerané proti organizáciám občianskej spoločnosti a nezávislým médiám predstavujú ďalší úder pre demokraciu, ľudské práva a občianske slobody v Nikarague. To podľa európskych diplomatov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu politickej a sociálnej krízy v tejto stredoamerickej krajine.

 

img

 

EÚ v tejto súvislosti dôrazne odsúdila represie nikaragujských úradov voči médiám a občianskej spoločnosti a využívanie protiteroristických zákonov na potláčanie nesúhlasných názorov. Diplomati vo svojich záveroch odkázali, že EÚ je pripravená podporiť sprostredkovateľské úsilie prijateľné pre všetky zainteresované strany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona