EÚ je pripravená podporiť národné inteligentné dopravné systémy

NETKY.SK • 20 Júl 2012, 07:27 • 2 min
EÚ je pripravená podporiť národné inteligentné dopravné systémy

EÚ je pripravená podporiť národné inteligentné dopravné systémy - Doprava Národný systém dopravných informácií by mal byť súčasťou jednotného inteligentného dopravného systému (IDS) Európskej únie. Zámerom Bruselu je, aby sa národné IDS stali v priebehu n

slovakia

left justify in out

imgNárodný systém dopravných informácií by mal byť súčasťou jednotného inteligentného dopravného systému (IDS) Európskej únie. Zámerom Bruselu je, aby sa národné IDS stali v priebehu niekoľkých rokov realitou v každej členskej krajine. Európska únia finančne podporí zavádzanie národných IDS v členských štátoch. Vyplýva to zo stretnutia Rady ministrov dopravy EÚ v Nikózii na Cypre, kde Slovensko zastupoval štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko.

EÚ nabáda krajiny k tomu, aby IDS robili vo vzájomne kompatibilných aplikáciách a aby užívateľské informácie z jednotlivých národných systémov boli dostupné aj občanom z ostatných štátov únie.

Ministri sa na stretnutí zhodli na tom, že členské štáty stoja pred náročnou úlohou technickej harmonizácie dát, s ktorými budú inteligentné dopravné systémy pracovať a vymieňať si ich navzájom. Ide napríklad o informácie o dopravných nehodách či obchádzkových trasách. „Malo by byť samozrejmosťou, aby si napríklad rakúski či českí vodiči našli na príslušnom portáli informácie o tom, keď je odstávka tunela Sitina, a rovnako aj naši občania o dopravnej situácii v zahraničí,“ povedal F. Palko.

Zdieľanie dát

Na Slovensku by inteligentné dopravné systémy malo v budúcnosti zastrešovať Národné dopravné informačné centrum (NDIC). Jenou z jeho z hlavných úloh bude zabezpečenie prepojenosti dát so systémami ostatných členských štátov. „Jeho partnerom bude zároveň celoeurópsky dátový portál. Európska komisia ho chce spustiť na jeseň. Portál by mal umožniť lepšie zdieľanie dát zo systémov jednotlivých krajín,“ povedal F. Palko. Zákon o inteligentných dopravných systémoch na Slovensku bol tento mesiac predložený na rokovanie parlamentu.

Národný systém dopravných informácií predstavuje využitie moderných informačných technológií pre sledovanie, vyhodnocovanie a riadenie dopravného procesu. Systém uľahčí riadenie dopravného procesu v čase a priestore tak, aby nedochádzalo k zbytočným časovým stratám, čo priamo súvisí aj s efektívnym využívaním verejných finančných prostriedkov. Systém zároveň umožní efektívne a účinne nastaviť plánovanie budovania dopravnej infraštruktúry v súlade s reálnymi dopravnými nárokmi na jednotlivých cestných úsekoch. Pre bežného užívateľa zas majú inteligentné dopravné systémy veľký význam pri efektívnom plánovaní prepravy tak, aby sa vyhli dopravným zápcham. „Najmä z pohľadu mestských konglomerácií vytvára inteligentné riadenie dopravy priestor na 5- až 10-percentné zníženie pravidelných zápch a na 20-percentné zníženie dopravných zápch z dôvodu dopravných nehôd,“ povedal F. Palko.

Zdroj: MDVRR SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies