EÚ je pripravená konať voči Gazpromu pre porušenie súťaže

NETKY.SK • 23 September 2014, 15:55 • 2 min
EÚ je pripravená konať voči Gazpromu pre porušenie súťaže

BRUSEL - Regulačný úrad Európskej únie je po dvoch rokoch prešetrovania pripravený napomenúť ruskú plynárenskú spoločnosť Gazprom pre porušovanie hospodárskej súťaže. Povedal to v utorok európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia.

slovakia

left justify in out

Činnosť Gazpromu, ktorý je najväčším producentom plynu na svete, európsky regulačný úrad prešetroval od septembra 2012 pre údajne účtovanie príliš vysokých cien zákazníkom vo východnej Európe, blokovanie dodávok plynu zo strany konkurentov a bránenie voľnému toku plynu cez niektoré členské štáty EÚ.

 

Gazprom tento rok povedal, že si želá spor urovnať, čím by odvrátil možnú pokutu. Almunia európskym poslancom povedal, že pripravuje takzvané zverejnenie námietok, ktorými sa Gazpromu oznámi, z porušenia akých pravidiel Európskej únie je podozrivý. Eurokomisár však nepovedal, kedy tento dokument Gazpromu pošle. Spoločnosť môže požiadať o pojednávanie za zatvorenými dverami, aby mohla obraňovať svoj postoj. 

 

Firma Gazprom Energoholding v utorok zároveň informovala, že plánuje prvotný predaj svojich akcií na zahraničných trhoch v roku 2016, kedy podľa jej generálneho riaditeľa Denisa Fjodorova zahraničné kapitálové trhy možno budú otvorenejšie voči ruským firmám. "Pokiaľ ide o prvotný predaj akcií, radi by sme ho urobili v roku 2016," povedal Fjodorov. Gazprom Energoholding, ktorý je divíziou Gazpromu, spravuje elektrárenské firmy OGK-2 , TGK-1 a Mosenergo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies