EÚ je podľa Obamu pre obchod USA dôležitejšia ako Británia

NETKY.SK • 24 Apríl 2016, 13:09 • 2 min
EÚ je podľa Obamu pre obchod USA dôležitejšia ako Británia

LONDÝN - Rokovania o obchodnej dohode medzi Veľkou Britániou a USA by mohli v prípade britského odchodu z Európskej únie trvať päť až desať rokov. V súvislosti s britským referendom o členstve krajiny v EÚ to povedal americký prezident Barack Obama v rozhovore pre nedeľňajšie vysielanie BBC.

slovakia

left justify in out

"Mohlo by to byť päť až desať rokov, kým budeme schopní niečo dosiahnuť," povedal Obama pre BBC. Prezident USA už predtým upozornil, že Británia by sa mohla ocitnúť "na konci radu" v rokovaniach o novej obchodnej dohode, ak odíde z EÚ.


Obama poznamenal, že Británia by nemala prednosť pred Európskou úniou, ak by išlo o rokovania o novej obchodnej dohode. "Veľká Británia by nebola schopná dohodnúť niečo s USA rýchlejšie ako EÚ," konštatoval prezident. "Nevzdali by sme sa našej snahy o vyrokovanie obchodnej dohody s našim najväčším obchodným partnerom, ktorým je európsky trh."


Americký prezident ďalej vyjadril nádej, že rozhovory o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), čiže obchodnej dohode medzi EÚ a USA, sa dokončia predtým, ako uplynie jeho funkčné obdobie. Povedal však, že americký Kongres pravdepodobne túto zmluvu neratifikuje pred záverom jeho pôsobenia na poste prezidenta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona