EÚ je otvorená pre Ukrajincov, nie nevyhnutne pre ich vládu

NETKY.SK • 20 December 2013, 15:14 • 2 min
EÚ je otvorená pre Ukrajincov, nie nevyhnutne pre ich vládu

BRUSEL - Vedúci predstavitelia Európskej únie v druhý deň summitu EÚ v Bruseli pritvrdili postoj voči ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a odmietli myšlienku platiť ukrajinskej strane za podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode, ku ktorých podpisu nedošlo na summite Východného partnerstva vo Vilniuse.

slovakia

left justify in out

Ukrajina na summite vo Vilniuse podmienila podpis dohôd s EÚ poskytnutím niekoľkomiliardovej finančnej injekcie pre pokrytie nákladov spojených s prispôsobením Ukrajiny európskym štandardom. EÚ tento krok odmietla, prezident Janukovyč nakoniec v Moskve súhlasil s ruskou ponukou na zníženie cien plynu a poskytnutie významných pôžičiek. "Európa je otvorená pre ukrajinský národ. Ale nie nevyhnutne pre túto vládu," uviedla litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, ktorej krajina končí s výkonom polročného predsedníctva v EÚ. 

Fínsky premiér Jyrki Katainen uviedol, že dohody, ktoré sa mali uzavrieť medzi Bruselom a Kyjevom, "nie sú otázkou peňazí". V podobnom duchu zareagoval aj nový luxemburský premiér Xavier Bettel, keď do Kyjeva odkázal, že lídri EÚ nie sú akýsi "predajcovia kobercov". 

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso potvrdili pripravenosť EÚ pokračovať v rokovaniach o asociačnej a obchodnej dohode s Kyjevom, len čo Ukrajina dokáže, že je pripravená a že spĺňa príslušné podmienky. Barroso na tlačovej konferencii konštatoval, že doterajšie rokovania s ukrajinskými lídrami túto istotu predstaviteľom EÚ neposkytli.
Jednou z podmienok, po ktorých volá EÚ, je aj pokojné ukončenie súčasnej politickej krízy formou politického dialógu na Ukrajine, kde desaťtisíce demonštrantov vytrvalo protestujú proti súčasnej vláde a žiadajú bližšie zblíženie s európskymi inštitúciami. Van Rompuy konštatoval, že mohutné pouličné demonštrácie Ukrajincov naznačujú ich nezlomnú vôľu po politickej stabilite, slobode a demokracii a bez akýchkoľvek hrozieb pre zvrchovanosť ich štátu.
Barroso na otázku novinárov, či súčasná ekonomická ponuka Moskvy pre Ukrajinu, ktorá má poukázať na výhodnosť partnerstva oboch susedných krajín, nezatieni pripravovaný summit EÚ-Rusko z konca januára, odpovedal, že diskusie s ruskými partnermi budú maximálne otvorené a férové.
V súvislosti s Gruzínskom a Moldavskom Van Rompuy prízvukoval, že asociačné dohody a dohody o voľnom obchode, ktoré obe krajiny parafovali vo Vilniuse, budú podpísané najneskôr v auguste budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona