EÚ je ochotná s Tureckom napriek prenasledovaniu opozície spolupracovať

NETKY.SK • 8 November 2016, 14:13 • 2 min
EÚ je ochotná s Tureckom napriek prenasledovaniu opozície spolupracovať

BRUSEL – Európska únia je ochotná s Tureckom ďalej politicky spolupracovať, hoci je vážne znepokojená represiami Ankary namierenými proti opozičným médiám a politikom.

slovakia

left justify in out

Turecko v ostatných dňoch zadržalo 15 poslancov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Deviatich z nich obvinili z rôznych zločinov súvisiacich s terorizmom, na čo Západ reagoval ostrou kritikou.

 

Strana HDP cez víkend oznámila, že po zatknutí svojich zákonodarcov bude bojkotovať zasadnutia parlamentu.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje HDP, že je politickým krídlom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). HDP však toto obvinenie odmieta a tvrdí, že sa stala terčom represií zo strany vlády za to, že sa stavia proti Erdoganovým plánom na posilnenie jeho moci prostredníctvom zmien v ústave.

 

Minulý týždeň v rámci protiteroristických opatrení zatkli a umiestnili do vyšetrovacej väzby deväť členov redakcie a vedenia denníka Cumhuriyet. Je medzi nimi aj šéfredaktor denníka Murat Sabuncu.

 

Zatknutie šéfredaktora odsúdil predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

Turecké orgány zatkli celkovo 13 pracovníkov Cumhuriyetu v rámci vyšetrovania vedeného prokuratúrou v Istanbule, ktoré sa týka teroristických aktivít zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, označovaného za strojcu neúspešného pokusu o prevrat z polovice júla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona