EÚ je ochotná rokovať s Ruskom o plynovode Nord Stream 2

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 13:07 • 2 min
EÚ je ochotná rokovať s Ruskom o plynovode Nord Stream 2

BRUSEL - Európska únia je pripravená posúdiť spolu s Ruskou federáciou projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2, povedal to podľa portálu 1prime.ru Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu.

slovakia

left justify in out

Šefčovič zároveň označil zachovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu za kľúčovú podmienku pre "pragmatické diskusie" s Ruskom, pokiaľ ide o Nord Stream 2, napísal portál, ktorý citoval agentúru Bloomberg.


Projekt Nord Stream predpokladá vybudovanie dvoch línií plynovodu s celkovou prepravnou kapacitou 55 mld. kubických metrov plynu ročne z pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. Ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom má patriť 50 % projektu a európskym firmám OMV, BASF, Engie, Shell a Uniper (vyčlenená z E.ON-u) po 10 %, informuje 1prime.ru.


Ukrajina je odporcom projektu Nord Stream 2 a trvá na tom, aby sa pri tranzite plynu do Európy využívali jej kapacity prepravy plynu. Platnosť kontraktu na tranzit plynu z Ruskej federácie do Európy cez Ukrajinu sa končí v závere roka 2019, dodáva portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies