EÚ je na ceste k finančnému zotaveniu sa

NETKY.SK • 2 Február 2012, 08:00 • 2 min
EÚ je na ceste k finančnému zotaveniu sa

EÚ je na ceste k finančnému zotaveniu sa - Politika Európska únia je na ceste k finančnému zotaveniu sa, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová na začiatku svojej dvojdňovej návštevy Číny. Očakáva sa, že Merkelová v Pekingu požiada o pomoc s k

slovakia

left justify in out

img

Európska únia je "na ceste" k finančnému zotaveniu sa, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová na začiatku svojej dvojdňovej návštevy Číny. 
      Očakáva sa, že Merkelová v Pekingu požiada o pomoc s krízou v eurozóne, uviedla agentúra DPA. Euro podľa kancelárky "posilnilo Európu" a členské štáty únie sú presvedčené, že pondelková dohoda o prísnejších rozpočtových pravidlách ich uviedla "na správnu cestu" k finančnému zotaveniu sa. Merkelová to povedala pred plánovanými rokovaniami s čínskym premiérom Wen Ťia-paom.
      O ekonomickej a finančnej politike diskutovala nemecká kancelárka aj na pôde Čínskej akadémie sociálnych vied (CASS). Zároveň vyzvala Čínu, aby vyvíjala nátlak na Irán, aby bol islamský štát viac "otvorený a transparentný" v súvislosti so svojím jadrovým programom.     
      Bezpečnostná rada OSN, v ktorej je Čína jedným zo stálych členov s právom veta, by sa podľa Merkelovej mala vysloviť aj proti porušovaniu ľudských práv v Sýrii.
      Čínske štátne médiá dnes upozornili, že Čína pravdepodobne nekúpi veľké množstvo eurobondov, kým Európska únia nepreukáže väčšiu jednotu v reforme svojho finančného systému. 
      "EÚ má jednotnú menu, ale nemá jednotný finančný systém na zabezpečenie toho, aby sa každá krajina držala prísľubu na zníženie svojho deficitu," citovali noviny Global Times výskumníka CASS Šen Ťi-žua. Merkelová však podľa neho zdieľa "podobnú ideu s Čínou, podľa ktorej musia európske krajiny najprv pristúpiť k reformám, a potom môže prísť pomoc zvonku".
      Merkelovú na svojej piatej návšteve Číny za uplynulých sedem rokov vo funkcii sprevádza veľká delegácia podnikateľov. Kancelárka plánuje v piatok navštíviť aj nemecké spoločnosti v juhočínskej provincii Kuang-tung.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies