EÚ investuje miliardu eur do regiónov na svojich vonkajších hraniciach

NETKY.SK • 7 Január 2016, 18:23 • 2 min
EÚ investuje miliardu eur do regiónov na svojich vonkajších hraniciach

BRUSEL - Európska komisia (EK) schválila súbor programov cezhraničnej spolupráce v celkovej hodnote jednej miliardy eur, ktoré podporia sociálny a hospodársky rozvoj regiónov na oboch stranách vonkajších hraníc EÚ.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár zodpovedný za európsku politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn dnes v tejto súvislosti zdôraznil, že cezhraničná spolupráca má pre EÚ zásadný význam, pretože bráni vytváraniu nových deliacich čiar.


"Tieto finančné prostriedky podporia integrovanejší udržateľný rozvoj v susedných pohraničných regiónoch únie a prispejú k harmonickejšej územnej spolupráci na vonkajších hraniciach EÚ," skonštatoval Hahn.

 

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová upozornila, že Európsky fond regionálneho rozvoja aj touto cestou prispeje k zblíženiu EÚ s jej susednými krajinami.


"Programy cezhraničnej spolupráce sú konkrétnym príkladom, ako EÚ pomáha riešiť spoločné problémy. To vytvára pocit solidarity a pomáha zvýšiť konkurencieschopnosť miestnych ekonomík," spresnila komisárka.


Podľa EK prioritu dostanú projekty, ktoré prispejú k trvalo udržateľnému rozvoju pozdĺž vonkajších hraníc EÚ a tým k zmierneniu rozdielov v životnej úrovni a vyriešeniu spoločných problémov prekračujúcich hranice. Pri každom programe zvolili zúčastnené krajiny až štyri priority spomedzi oblastí, ako sú rozvoj malých a stredných podnikov, kultúra, podnikanie a zmena klímy, boj proti chudobe, vzdelávanie a výskum, energetika, prístupnosť či správa
Z nového balíka budú financované projekty v 27 krajinách. Na východe to budú Arménsko, Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina a Rusko. V rámci južného susedstva pôjdu financie do Egypta, Izraela, Jordánska, Libanonu, Palestínskej samospráve a do Tuniska. Spomedzi členských štátov EÚ sa balík projektov týka Bulharska, Cypru, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Litvy, Lotyšska, Malty, Poľska, Portugalska, Rumunska, Švédska a Talianska. Do programu sa zapoja aj Nórsko a Turecko.


Finančné prostriedky poskytne Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR) a nástroj európskeho susedstva (ENI). Finančné dohody medzi partnerskými krajinami a EÚ budú uzavreté do konca roka 2016. Granty sa budú prideľovať na základe výziev na predloženie návrhov, ktoré majú byť vypísané počas roka 2016 alebo začiatkom roka 2017.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies