EÚ hrozí sprísnením sankcií, ak Irán nedokáže, že nevyrába jadrové zbrane

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 11:29 • 2 min
EÚ hrozí sprísnením sankcií, ak Irán nedokáže, že nevyrába jadrové zbrane

EÚ hrozí sprísnením sankcií, ak Irán nedokáže, že nevyrába jadrové zbrane - Politika Európska únia sprísni sankcie voči Iránu, ak sa vláde tejto krajiny nepodarí prijať konkrétne opatrenia na zmiernenie obáv ohľadom svojho jadrového programu. Túto možnosť

slovakia

left justify in out

img

Európska únia sprísni sankcie voči Iránu, ak sa vláde tejto krajiny nepodarí prijať konkrétne opatrenia na zmiernenie obáv ohľadom svojho jadrového programu. Túto možnosť počas Rady EÚ pre zahraničné záležitosti dnes oznámil šéf britskej diplomacie William Hague.
      Vyhlásenie prichádza krátko predtým, ako sa šesť svetových mocností, vrátane Spojeného kráľovstva, stretne s iránskou delegáciou na ďalšom kole rokovaní o jadrovom programe, ktorý má podľa diplomatov EÚ aj nebezpečnú vojenskú zložku. Rokovania sa uskutočnia na budúci týždeň, 23. mája v Bagdade.
      Podľa britského diplomata EÚ ako aj medzinárodná verejnosť chce po tomto kole rokovaní vidieť badateľné a špecifické dôkazy zo strany Teheránu, že iránsky jadrový program nemá vojenský obsah. 
      "Teraz si počkáme na konkrétne kroky a návrhy Iránu," povedal Hague po príchode na zasadnutie Rady. Britský diplomat zároveň dodal, že ak k očakávaným výsledkom nedôjde, EÚ má v zálohe nielen sprísnenie, ale časom aj zintenzívnenie doterajšieho režimu sankcií.
      Po prvom, aprílovom kole rokovaní s Iránom, bolo predložených iba málo dôkazov a ústupkov zo strany islamskej republiky, ktoré by podozrenie EÚ o možnej výrobe jadrových bômb v Iráne vylúčili.  
      Iránska strana opakovane tvrdí, že svoj jadrový program vyvíja výlučne na mierové účely s cieľom výroby elektrickej energie, výskumu a zabezpečenia ďalších záujmov.
      Od 1. júla Iránu hrozí uplatnenie sankcií EÚ na vývoz surovej ropy. Teherán uviedol, že tieto, už dávnejšie dohodnuté sankcie by mali byť zrušené, ak medzinárodná verejnosť chce dosiahnuť pokrok v rokovaniach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona