EÚ hrozí Londýnu, že bez pokroku v otázke rozpočtu nezačnú rokovania

NETKY.SK • 3 September 2017, 12:02 • 2 min
EÚ hrozí Londýnu, že bez pokroku v otázke rozpočtu nezačnú rokovania

BERLÍN - Rokovania o budúcej obchodnej dohode medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou nezačnú bez predchádzajúcej dohody na „základných otázkach“ vrátane vyrovnania záväzkov Londýna voči únijnému rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to počas víkendu európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger. Pred otvorením obchodných rozhovorov je podľa neho tiež potrebné dosiahnuť pokrok v oblastiach, akými sú práva občanov EÚ vo Veľkej Británii a hranica medzi EÚ a Severným Írskom.

Oettinger pre nedeľník Welt am Sonntag pripomenul, že Londýn v roku 2013 sľúbil odvádzať platby do rozpočtu EÚ do roku 2020. Britská vláda tento týždeň vyhlásila, že po oficiálnom ukončení členstva v EÚ nebude ďalej prispievať do spoločného rozpočtu. Britský hlavný vyjednávač pre brexit David Davis tiež tento týždeň pripustil, že pretrvávajú významne rozdielne postoje a vyzval EÚ, aby prejavila "flexibilitu" s cieľom prelomiť mŕtvy bod na rokovaniach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies