EÚ hrozí dominový efekt, upozorňuje Šebej

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 16:15 • 2 min
EÚ hrozí dominový efekt, upozorňuje Šebej

BRATISLAVA - Po vyhlásení výsledkov britského referenda Európskej únii hrozí podľa šéfa zahraničného parlamentného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) dominový efekt.

slovakia

left justify in out

"Ale v danej chvíli nevidím veľmi krajinu, kde by bola nádej, že väčšinová verejná mienka by podporila odchod,“ povedal v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

 

Podpredseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Martin Klus (SaS) upozorňuje, že v súčasnej situácii nastal obrovský paradox. "Briti prídu o svojho komisára, prídu o svojich poslancov parlamentu, prídu o svoje hlasy v Rade, niekto iný schváli legislatívu, ktorá bude automaticky platiť na ich území. Briti dosiahli priamy opak, nie suverenitu, ale naopak, ten diktát sa ešte viac zvýši, pokiaľ budú chcieť zostať na spoločnom trhu,“ uviedol Klus, ktorý si myslí, že spoločný trh je pre Britániu životne dôležitý.

 

Šebej považuje trestanie Veľkej Británie a vyhrážanie sa iným členským štátom za to, že by chceli ísť britskou cestou, za ten najhorší prístup. "To je to najhoršie, čo mohol povedať, že trestať,“ reagoval na vyjadrenie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Šebej súhlasí s tlakom európskych ministrov zahraničných vecí, aby sa rokovania o odchode Britov začali čo najskôr. Pripomína však, že potrestaní tak budú aj Briti, ktorí hlasovali za zotrvanie v EÚ. "Čo je to za nápad trestať? Britom v tejto situácii napriek tomu, že sa rozhodli tak, ako sa rozhodli, podľa mojej mienky EÚ má podať ruku,“ skonštatoval s tým, že by sa únia mala usilovať o čo najužšie vzťahy s Britániou.

 

Ponúknuť svoju funkciu po vzore britského premiéra by mali i predseda Európskej komisie Juncker a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, myslia si Klus i Šebej. "Na ich strane je tiež miera politickej zodpovednosti za praskanie EÚ vo švíkoch,“ povedal Šebej. Rokovania za Európsku úniu by podľa neho mali viesť dobre mieniaci pragmatici, a nie ideológovia.

 

Klus tiež upozorňuje na to, že práve Briti boli na čele boja proti zvyšovaniu byrokracie EÚ. "Odchodom Veľkej Británie z EÚ sa Európa dostáva podstatne bližšie k federalizácii, k stále tesnejšej Európe,“ doplnil Klus. Obaja odmietajú, aby sa zakladajúca šestica štátov EÚ stretávala separé, tak ako sa to stalo dnes. Klus dodáva, že v súčasnosti je tá pravá chvíľa na to, aby sa európsky projekt predstavil tak, aby bol prijateľný pre občanov.

 

Úlohou Slovenska ako onedlho predsedajúcej krajiny Rady EÚ je nedovoliť, aby emócie urazenosti smerujúce k vytvoreniu výstražného precedensu prevážili, tvrdí Šebej. "Až by som povedal, že by sme sa mali v tejto chvíli za Britániu prihovárať,“ dodal.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona