EÚ hlási pripravenosť Litvy na vstup do eurozóny, rozodne sa dnes

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 13:36 • 2 min
EÚ hlási pripravenosť Litvy na vstup do eurozóny, rozodne sa dnes

BRUSEL - Litva očakáva, že na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli dostane finálny súhlas na vstup do eurozóny od 1. januára 2015 a stane sa tak v poradí už 19. členom európskej menovej únie.

slovakia

left justify in out

Doteraz Litva nečelila žiadnym prekážkam, nakoľko vedúci predstavitelia členských krajín na summite EÚ odobrili jej ambície na prijatie eura rovnako ako aj ministri financií EÚ, výkonné orgány Európskej centrálnej banky (ECB) a tiež Európsky parlament (EP).

 

Očakáva sa, že dnešný súhlas Rady ministrov bude už iba čistá formalita, pričom Litva predpokladá stanovenie prevodného koeficientu, ktorý sa použije pri nahrádzaní národnej meny litas eurom.

 

"Verím, že si zaslúžime priaznivé rozhodnutie," uviedol po príchode do Bruselu litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius. A dodal, že jeho krajina bude spoľahlivým členom eurozóny, nakoľko euro - to nie je iba obyčajný minca či kus kovu, ale aj "pocit, že patríte do správneho klubu". 

 

Litva sa stane poslednou z troch pobaltských krajín, ktorá vstúpi do menovej únie. Estónsko tak urobilo v roku 2011 a Lotyšsko v januári toto roka. Litva sa ako prvá z troch pobaltských krajín snažila o prijatie eura ešte v roku 2006, nepodarilo sa jej však dosiahnuť požadované kritériá cenovej stability.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies