EÚ hľadá kandidáta na pozíciu hlavného európskeho prokurátora v rámci EPPO

NETKY.SK • 19 November 2018, 14:24 • 2 min
EÚ hľadá kandidáta na pozíciu hlavného európskeho prokurátora v rámci EPPO

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok zverejnila výzvu Európskej prokuratúry (EPPO) na obsadenie voľného pracovného miesta na pozíciu hlavného európskeho prokurátora, ktorý bude úradovať v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Európska prokuratúra, na zriadení ktorej sa dohodli viaceré členské krajiny EÚ v rámci tzv. mechanizmu posilnenej spolupráce, bude nezávislou európskou prokuratúrou zodpovednou za vyšetrovanie, trestné stíhanie a podávanie obžaloby v prípade páchateľov a spolupáchateľov trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Únie, ako sú podvody, korupcia alebo závažné cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty.

 

Vybraný kandidát bude prvým európskym hlavným prokurátorom, ktorý bude viesť EPPO. Európska prokuratúra by mala byť plne funkčná do konca roka 2020.

 

Záujemcovia o túto pozíciu môžu posielať prihlášky do 14. decembra 2018. Kritériá výberu zahŕňajú okrem iného najmenej pätnásť rokov odbornej praxe ako aktívny člen prokuratúry alebo súdnictva a najmenej päť rokov skúseností ako verejný prokurátor zodpovedný za vyšetrovanie a stíhanie finančných trestných činov v členskom štáte EÚ.

 

Výberová komisia vyhodnotí kandidátov a svoje hodnotenie predloží Európskemu parlamentu a Rade EÚ, ktorá na základe spoločnej dohody vymenuje európskeho hlavného prokurátora.

 

V súlade nariadením o EPPO bude hlavný európsky prokurátor vymenovaný na funkčné obdobie siedmich rokov, pričom tento mandát nie je obnoviteľný.

 

Prioritou hlavného európskeho prokurátora bude organizovať prácu EPPO, riadiť jej činnosti a prijímať rozhodnutia v súlade s nariadením o EPPO a tiež zastupovať EPPO vo vzťahoch s inštitúciami EÚ, členskými štátmi Únie a tretími stranami.

 

Po svojom zvolení bude musieť navrhnúť kandidátov na vymenovanie do funkcie európskych delegovaných prokurátorov a do funkcie administratívneho riaditeľa EPPO, vypracovať návrh vnútorného rokovacieho poriadku inštitúcie, predložiť návrh na zriadenie stálych komôr (ktorým bude predsedať) a do šiestich mesiacov od svojho vymenovania vypracovať pravidlá transparentnosti fungovania EPPO.

 

Musí tiež vypracovať návrh rozpočtových pravidiel a pripraviť odhady príjmov a výdavkov EPPO na každý rozpočtový rok.

 

Povinnosťou hlavného európskeho prokurátora bude pravidelne sa stretávať s predsedom Jednotky EÚ pre justičnú spoluprácu (Eurojust) a s predsedami iných príslušných orgánov EÚ, ako sú Európsky policajný úrad (Europol) a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies