EÚ funguje na princípoch solidarity a tá je obojsmernou cestou

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 08:14 • 2 min
EÚ funguje na princípoch solidarity a tá je obojsmernou cestou

EÚ funguje na princípoch solidarity a tá je obojsmernou cestou - Politika Solidarita v Európskej únii funguje na obe strany, povedal dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso po stretnutí s novou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Premiérka

slovakia

left justify in out

Solidarita v Európskej únii funguje na obe strany, povedal dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso po stretnutí s novou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Premiérka naznačila, že už po stredajšom (14.7.) stretnutí vlády by mohlo dôjsť ku súhlasu s uvedením ochranného valu do života, keď nazvala podpis zo slovenskej strany "formálnym aktom".
      Barroso sa postavil do radu vysokých predstaviteľov EÚ, ktorí tlačia na Slovensko, aby prostredníctvom čo najrýchlejších rozhodnutí podporilo sfunkčnenie Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu a zaplatilo tiež svoj podiel na balíku pôžičiek Grécku, ktorú majú poskytnúť štáty eurozóny počas nasledujúcich troch rokov.
      "Nebudem zachádzať do detailov našich rokovaní. Chápem, že prvé stretnutie vlády bude až v stredu. Predchádzajúca slovenská vláda sa zaviazala k určitému plneniu a očakávame, že tento záväzok bude dodržaný. Vzťahuje sa to aj na Grécko, Európska únia je postavená na princípoch solidarity a tá je obojsmernou cestou. Dnes môžete potrebovať solidaritu od iných, zajtra ju môžete poskytovať iným. Verím, že tento princíp pochopili všetky krajiny," povedal na margo dvoch rozhodnutí, ktoré čakajú na slovenskú vládu i parlament v nasledujúcom období.
      "Budem detailne informovať vládu o rokovaniach v Bruseli. Čo sa týka podpisu, pán Barroso sa vyjadril jasne - je to formálny akt. Ak by nebolo záväzku predchádzajúcej vlády, nezačal by sa proces napĺňania vytvárania ochranného európskeho valu. To je neodškriepiteľný fakt. Skôr je otázkou, prečo tam tento podpis ešte nie je, keď generálny záväzok už bývalá vláda sformulovala," reagovala Radičová.
      Barroso vnímal vo všeobecnej rovine rýchlu návštevu slovenskej premiérky aj v kontexte intenzívnej zaangažovanosti krajiny v záležitostiach EÚ.
      "Som potešený, že som mohol privítať pani premiérku ihneď po tom, ako bola menovaná do svojej funkcie minulý týždeň. To, že sa predsedníčka vlády rozhodla cestovať do Bruselu ešte pred prvým oficiálnym zasadnutím vlády, ukazuje aj silnú oddanosť Slovenska a slovenskej vlády k európskej veci," vyjadril sa Barroso, ktorý si spomenul aj na zložitú situáciu v niektorých oblastiach Slovenska, ktoré v uplynulých týždňoch postihli rozsiahle záplavy. "Chcem vyjadriť súcit s ľuďmi na Slovensku, ktorí zápasia s vážnymi následkami povodní."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona