EÚ dosiahla kompromis o automobilových emisiách

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 11:22 • 2 min
EÚ dosiahla kompromis o automobilových emisiách

BRUSEL – Európska únia (EÚ) v pondelok schválila kompromisnú dohodu o znížení automobilových emisií. Tá podľa návrhu Európskej komisie (EK) stanovuje priemernú hodnotu emisií oxidu uhličitého, ktoré vyprodukujú všetky autá predané v EÚ od roku 2020, na úroveň 95 gramov na kilometer (g/km).

slovakia

left justify in out

Návrh dohody musia ešte oficiálne potvrdiť členské štáty EÚ. Záverečnú fázu rokovaní komplikovali požiadavky Nemecka, ktoré chcelo dosiahnuť vyššie emisné limity pre výrobcov luxusných áut, akými sú BMW a Daimler. Podľa írskeho predsedníctva EÚ sa však podarilo nájsť primeranú rovnováhu medzi ochranou životného prostredia a ekonomickými záujmami.

"Táto dohoda jednoznačne znamená víťazstvo pre klímu, spotrebiteľov a pracovné miesta a predstavuje ďalší dôležitý krok na ceste ku konkurenčnej ekonomike založenej na nízkej produkcii emisií," uviedol vo vyhlásení írsky minister životného prostredia Phil Hogan. 

Ekologickí aktivisti dohodu opatrne privítali a označili ju za krok správnym smerom. "Ak by sa politici zamerali na výrazné dlhodobé prínosy áut s nižšou spotrebou namiesto úzkych, krátkodobých záujmov niektorých výrobcov, mohlo by to ešte viac prospieť vodičom, pracovným miestam a ekonomike EÚ," uviedol pre agentúru Reuters Greg Archer z organizácie Transport & Environment.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies