EÚ dnes uvoľnila 600 miliónov eur pre Ukrajinu cez nový program MFA

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 14:28 • 2 min
EÚ dnes uvoľnila 600 miliónov eur pre Ukrajinu cez nový program MFA

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v mene Európskej únie (EÚ) uvoľnila pôžičku vo výške 600 miliónov eur pre Ukrajinu. Ide o prvú splátku v rámci nového programu Makrofinančnej pomoci (MFA) pre Ukrajinu v súhrnnej výške 1,8 miliardy eur.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom tohto programu EÚ prispeje Ukrajine na pokrytie potrieb neodkladného financovania a zároveň podporí hospodársku stabilizáciu krajiny. Program MFA je zameraný aj na podporu ukrajinských orgánov pri realizácii dôležitých reforiem v oblasti správy verejných financií, správy vecí verejných a transparentnosti, v odvetví energetiky, sociálneho zabezpečenia, podnikateľského prostredia a finančného sektora.
     

Podporou programu reforiem ukrajinskej vlády v týchto oblastiach chce EÚ pomôcť Ukrajine položiť základy pre vytvorenie trvalého návratu k hospodárskemu rastu.
     

Podpredseda EK zodpovedný za euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis pripomenul, že dnes uvoľnená suma pre Ukrajinu odráža odhodlanie EÚ postaviť krajinu na nohy v ťažkých časoch, ktorým musí čeliť.
     

"Som presvedčený, že realizácia ambicióznych reforiem pomôže Ukrajine využiť jej aktíva, ktoré má, na podporu silného a udržateľného hospodárskeho rastu v prospech všetkých ukrajinských občanov," uviedol Dombrovskis.
     

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici upozornil, že dnes vyplatených 600 miliónov eur cez MFA treba prirátať k sume 1,6 miliardy eur poskytnutej Kyjevu od začiatku vypuknutia krízy na Ukrajine.
     

Komisia plánuje uvoľniť ďalšie tranže pomoci (1,2 miliardy eur) v nadchádzajúcich mesiacoch, čo sa však podľa Moscoviciho udeje po úspešnej implementácii ekonomických a štrukturálnych reforiem dohodnutých medzi EÚ a Ukrajinou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies