EÚ dnes prijala Akt o jednotnom trhu II zameraný na hospodársky rast

NETKY.SK • 3 Október 2012, 11:48 • 2 min
EÚ dnes prijala Akt o jednotnom trhu II zameraný na hospodársky rast

EÚ dnes prijala Akt o jednotnom trhu II zameraný na hospodársky rast - Politika Rok 2012 sa nesie v znamení 20. výročia zavedenia jednotného trhu, uviedol dnes komisár EÚ pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

slovakia

left justify in out

img

Rok 2012 sa nesie v znamení 20. výročia zavedenia jednotného trhu, uviedol dnes komisár EÚ pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. dodal, že Európska komisia (EK) dnes prijala Akt o jednotnom trhu II, v ktorom navrhla 12 kľúčových opatrení, ktoré by v rámci dobudovania jednotného trhu mali bezodkladne prijať inštitúcie EÚ.

Podľa dnešnej správy EK jednotný trh pre európskych spotrebiteľov znamená väčší výber za nižšie ceny. Občanom poskytuje jednotný trh možnosť voľne cestovať, usadiť sa a pracovať tam, kde chcú. Pre mladých ľudí predstavuje príležitosť študovať v zahraničí, pričom za posledných 25 rokov túto príležitosť využilo viac než 2,5 milióna študentov.

Pre 23 miliónov spoločností v EÚ jednotný trh znamená otvorený prístup k 500 miliónom spotrebiteľov a zahraničným investíciám. Myšlienka je podľa EK jasná a preukázateľná: silný a hlboko integrovaný jednotný trh vytvára rast, európskym občanom zabezpečuje pracovné miesta a ponúka príležitosti, ktoré pred 20 rokmi nemali.

Komisár Barnier však uviedol, že dobudovanie jednotného trhu je stála úloha, ktorá je ústredným prvkom európskeho programu zameraného na rast, ktorý má riešiť súčasnú hospodársku krízu. Komisár predstavil opatrenia, ktoré sa zameriavajú na štyri hlavné hnacie sily rastu, zamestnanosti a dôvery. Ide o integrované siete, cezhraničnú mobilitu občanov a podnikov, digitálne hospodárstvo a opatrenia na posilnenie súdržnosti a prínosov pre spotrebiteľa.

„Jednotný trh môže pre európskych občanov a podniky urobiť viac. Akt o jednotnom trhu II je pre nás, tvorcov politiky, výzvou, aby sme prešli k činom, zmobilizovali myslenie a vynaložili úsilie na dosiahnutie výsledkov. Som presvedčený, že dvanásť kľúčových opatrení, ktoré dnes predstavujeme, sa dočká politického prijatia, aké si zaslúžia," povedal Barnier počas stretnutia s novinármi.

Akt o jednotnom trhu II ide v stopách prvého súboru opatrení predloženého Komisiou – Aktu o jednotnom trhu I. a predstavuje novú kapitolu v procese dosahovania hlbšie a lepšie integrovaného jednotného trhu. Uvedený akt sa predkladá k 20. výročiu jednotného trhu EÚ a otvára týždeň jednotného trhu (15. – 20. októbra 2012).

Týždenná séria akcií v celej EÚ organizovaná pod názvom „Spolu za nový rast“ poskytne tvorcom politiky a občanom možnosť diskutovať o úspechoch i výzvach jednotného trhu, ako aj predložiť nové myšlienky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona