EÚ dáva na celosvetové úsilie v boji proti AIDS najväčšie množstvo peňazí

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 13:17 • 2 min
EÚ dáva na celosvetové úsilie v boji proti AIDS najväčšie množstvo peňazí

BRUSEL - Európska únia v celosvetovom meradle patrí medzi najväčších prispievateľov do fondov zameraných na boj proti AIDS. Nové finančné príspevky, ktoré Európska komisia (EK) odobrila začiatkom marca tohto roka, by mohli prispieť k záchrane až ôsmich miliónov životov v prípade pacientov trpiacich na AIDS, ale aj na tuberkulózu a maláriu.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v marci oznámil, že EÚ venuje príspevok vo výške 470 miliónov eur do Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Ide o finančné zdroje na roky 2017-19.

 

Nové financovanie znamená nárast o 100 miliónov eur alebo 27 percent príspevkov EÚ v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi; 370 miliónov eur bolo určených na roky 2014-16.

Financie odobrené Bruselom podporujú ciele Globálneho fondu, ktoré sú zamerané na záchranu až ôsmich miliónov životov počas nasledujúcich troch rokov a na ukončenie epidémií AIDS, tuberkulózy a malárie do roku 2030.

 

"Jedno z poučení po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike je to, že je tu jasná potreba posilniť systémy zdravotnej starostlivosti v rozvojových krajinách tak, aby sme infekčné choroby nadobro dostali pod kontrolu," uviedol Mimica v súvislosti s vyhlásením o vyčlenení sumy 470 miliónov eur. Dodal, že EÚ týmto prispeje k dosiahnutiu stanoveného celosvetového cieľa "zachrániť" osem miliónov ľudských životov a odvrátiť až 300 miliónov prípadov infekcie.

 

Výkonný riaditeľ Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Mark Dybul oznámil, že Európa týmto krokom opätovne potvrdila svoje vedúce postavenie v oblasti ochrany svetového zdravia. "V čase, keď EÚ čelí globálnym výzvam, ako je migračná kríza či klimatické zmeny, skoncovať s epidémiami je najvyššou prioritou, lebo tie sú vzájomne prepojené so sociálnou stabilitou a vzdelávaním," uviedol Dybul.

 

Marcová finančná iniciatíva EÚ znamenala oficiálne otvorenie obdobia darcovskej kampane. Tá by sa mala finalizovať počas konferencie Globálneho fondu, ktorá sa uskutoční koncom tohto roka, s cieľom zozbierať ďalšie finančné prostriedky od iných medzinárodných darcov pre obdobie 2017-19.

 

Globálny fond sa snaží zaistiť finančné záväzky vo výške 13 miliárd dolárov, ktoré by podľa odhadov mohli ušetriť zhruba osem miliónov ľudských životov a odvrátiť až 300 miliónov infekcií.

EK spresnila, že zdroje zozbierané Globálnym fondom od roku 2002 pomohli zachrániť viac ako 17 miliónov životov. Priamym dôsledkom tohto je aj skutočnosť, že počet ľudí zomierajúcich na AIDS klesol o polovicu. Začiatkom druhého tisícročia bolo približne 2,2 milióna obetí tejto epidémie, kým v roku 2014 bolo zaznamenaných 1,1 milióna obetí. V súčasnosti dostáva antiretrovirálnu liečbu na HIV za finančnej podpory Globálneho fondu približne 8,1 milióna ľudí.

 

Globálny fond je verejno-súkromné partnerstvo a celosvetový finančný nástroj na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Pre mnohé africké krajiny, vystavené uvedeným chorobám, je jedným z najdôležitejších vonkajších zdrojov pomoci.

 

Európska komisia v oblasti zdravotníctva úzko spolupracuje s Globálnym fondom už od jeho založenia v roku 2001. Počas 15 rokov spolupráce Európania zo spoločného rozpočtu EÚ a z Európskeho rozvojového fondu prispeli do tohto fondu sumou viac ako 1,5 miliardy eur. Globálny fond okrem toho získava priamu finančnú podporu aj od samotných členských štátov EÚ, čím celkový príspevok Európskej únie predstavuje 50 percent všetkých finančných prostriedkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies