EÚ: Ďalšie sankcie voči Rusku sú možnosťou, nie však prioritou

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 14:23 • 2 min
EÚ: Ďalšie sankcie voči Rusku sú možnosťou, nie však prioritou

RIGA - Európska únia je pripravená zvýšiť sankcie voči Rusku pre ukrajinský konflikt, prioritou je však pre ňu upevnenie krehkého prímeria dohodnutého v Minsku. Uviedla to v piatok šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová počas stretnutia ministrov zahraničných vecí v Lotyšsku.

slovakia

left justify in out

Mogheriniová povedala, že v súčasnosti je potrebné najmä posilniť monitorovanie prímeria pozorovateľmi z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Otázka zrušenia sankcii však podľa nej napriek istým známkam zlepšenia zatiaľ nepripadá do úvahy. "Nebudú zrušené, kým sa nestane niečo naozaj dobré a na druhej strane, vždy sme pripravení tlak zvýšiť, ak to bude potrebné," povedala. "Prímerie sa už začalo, síce nie ideálne a s niekoľkými prerušeniami, avšak trend je zaručene pozitívny. Teraz potrebujeme posilniť misiu OBSE," doplnila.

 

Konflikt na Ukrajine pretrváva aj napriek dohodám o prímerí z februára. Tie mali zaručiť odsun ťažkých zbraní z frontovej línie. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z podpory separatistov formou dodávok zbraní a vojakov na východ Ukrajiny. Rusko obvinenia opiera. V snahe vyvinúť na Moskvu väčší tlak, EÚ a Spojené štáty uvalili v uplynulom roku na Rusko množstvo sankcií, ktoré okrem devastácie ruskej ekonomiky, ešte vyhrotili napäté vzťahy medzi mocnosťami.

 

Mogheriniová dnes v Rige varovala pred návratom k mysleniu z obdobia studenej vojny. "Žiaden pokus o návrat k logike konfrontácie, ktorá by pripomínala 50-te roky minulého storočia, nemôže byť vnímaný ako európska logika. A ak aj niekto ďalší z Moskvy skočí do tejto pasce alebo ju bude dokonca vyzdvihovať, nie je na nás aby sme ho v tomto omyle nasledovali," povedala.

 

Britský šéf diplomacie Philip Hammond v piatok na konferencii vo Varšave povedal, že Európska únia by mohla pripraviť ďalšie sankcie voči Rusku v prípade, že bude porušovaná dohoda z Minska. Uviedol tiež, že Británia nemá plány na poskytnutie zbraní Kyjevu, no "nič v budúcnosti nevylučuje", keďže situácia na Ukrajine je stále dynamická. Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna na rovnakej konferencii povedal, že nové sankcie by mohli byť uvalené na Rusko napríklad v prípade útokov separatistov na ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ.


ls;hd



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona