EK zažalovala Slovensko pre vianočný príspevok

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 14:53 • 2 min
EK zažalovala Slovensko pre vianočný príspevok

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) podala na Súdnom dvore EÚ žalobu na Slovensko za to, že odmieta vyplácať vianočný príspevok dôchodcom žijúcim v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku. Podľa komisie tým Slovensko porušuje povinnosti, ktoré mu vyplývajú z právnych predpisov EÚ o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. "Podľa práva Európskej únie nemožno nárok na dávku v starobe podmieniť pobytom dôchodcu v tom členskom štáte, v ktorom si dôchodca uplatňuje nárok na dávku," tvrdí EK. Toto pravidlo umožňuje dôchodcom, aby sa po odchode do dôchodku mohli presťahovať do iného členského štátu EÚ a naďalej dostávať starobný dôchodok.

Podľa slovenských právnych predpisov majú všetky osoby, ktoré poberajú dôchodok vo výške, ktorá nepresahuje 60 % priemernej mzdy na Slovensku, nárok na vyplatenie vianočného príspevku. Táto dávka sa však nevypláca dôchodcom žijúcim mimo územia Slovenska. "V dôsledku toho sú dôchodcovia, ktorí poberajú starobné dôchodky podľa slovenských zákonov a ktorí žijú v inom členskom štáte, znevýhodnení oproti dôchodcom žijúcim na Slovensku," upozorňuje EK. Keďže účelom vianočného príspevku je kompenzácia zvýšených životných nákladov dôchodcov, príspevok sa v zmysle výkladu Súdneho dvora EÚ považuje za dávku v starobe podľa pravidiel EÚ o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies