EÚ chce zdaniť internetové koncerny

NETKY.SK • 9 September 2018, 18:14 • 2 min
EÚ chce zdaniť internetové koncerny

VIEDEŇ - Klasické firmy platia v Európskej únii (EÚ) daň vyše 20 %, digitálne koncerny menej než polovicu z toho. Pritom predovšetkým americké giganty, akým je Google, zarábajú v Európe veľké peniaze. Ministri financií sa chcú do konca tohto roka postarať o nápravu.

slovakia

left justify in out

Ministri financií a hospodárstva dúfajú, že do konca roka dospejú k dohode týkajúcej sa zdanenia internetových koncernov, uviedol v sobotu (8. 9.) nemecký minister financií Olaf Scholz po stretnutí so svojimi rezortnými kolegami vo Viedni. "Všetci sú optimistickí, že rýchlo pokročíme," povedal Scholz s tým, že sa to môže stať už do konca roka.

 

Tradičné firmy podľa odhadov platia v EÚ dane vo výške okolo 23 %, digitálne koncerny len 8 % až 9 % a niektoré ani toľko. Európska komisia (EK) preto navrhla pre digitálne firmy s globálnymi tržbami nad 750 miliónov eur a online tržbami v Európe minimálne 50 miliónov eur dočasnú daň z obratu vo výške 3 %. V dlhodobom horizonte chce okrem toho zmeniť daňovú legislatívu tak, aby bolo možné zdaniť aj firmy, ktoré nie sú fyzicky prítomné v nejakej krajine.

 

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire uviedol, že navrhne klauzulu o zániku pre akúkoľvek digitálnu daň, na ktorej sa EÚ dohodne. To by znamenalo, že daň by zanikla v prípade globálnej dohody.

 

Scholz privítal diskusie s globálnymi partnermi, vrátane Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Digitálne firmy musia podľa neho "zaplatiť férový diel".

 

Niektoré krajiny, ako Írsko a Luxembursko, varovali, že daň môže poškodiť medzinárodnú konkurencieschopnosť Európy, ak štáty mimo únie ponechajú nízke zdanenie digitálnych firiem.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona